Cassius Marcellus Clay Jr., beter bekend als Muhammad Ali, voorspelde op twaalfjarige leeftijd dat hij Olympisch goudenmedaillewinnaar en kampioen zwaargewicht zou worden. Zijn voorspelling kwam uit. Ali had op tweeëntwintigjarige leeftijd al meer dan honderd overwinningen op zijn naam staan en wist wereldwijd miljoenen fans aan zich te binden.

Tegenwoordig wordt Ali bestempeld als icoon van de Amerikaanse sport en cultuur. Toch werd hij destijds niet door iedereen omarmd. Ali schreef zijn eigen regels - in de ring en in zijn leven. Hij kwam uit voor zijn mening en was trouw aan zijn islamitische geloof. Vooral witte Amerikanen verwierpen zijn geloof en waren bang voor zijn betrokkenheid bij de Nation of Islam. Toen Ali uit principiële overtuiging weigerde in dienst te treden bij het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamoorlog, werd hij verbannen uit het boksen. Later keerde Ali terug, wist zijn wereldtitel te heroveren en werd een van de beroemdste mannen op aarde.

'De documentaire bevat werkelijk alles: het goede én het kwade' - dochter Rasheda Ali

Om Ali's complete levensverhaal te schetsen dook regisseur Ken Burns in een schat aan archiefmateriaal én interviewde hij zes jaar lang familie, vrienden, journalisten, boksers en historici. De achtdelige documentaire Muhammad Ali beschrijft Ali's jeugd, maar ook zijn tijd in de ring en zijn betrokkenheid bij de Nation of Islam-beweging. De serie vertelt het verhaal van een atleet die zichzelf 'The Greatest' noemde en zijn hele leven naar bewondering hunkerde. 

Regisseur: Ken Burns