Waarom is een vijfdelige verhalende podcast over een fatale vriendschap in de jaren 90. De serie werd o.a. genomineerd voor de Prix Europa, een van de meest prestigieuze mediaprijzen.

luister

Luister via ►iTunes, ►Spotify of ►de RSS-feed of op deze pagina.

aflevering 1

In 1997 kiezen de 17-jarige Tom en de 18-jarige Bjorn ervoor een einde aan hun leven te maken. Bjorn sterft, Tom overleeft de poging. Bij de familie en vrienden van Bjorn slaat zijn dood in als een bom. Hoewel zij nooit van die Tom hadden gehoord, zijn ze hem de jaren daarna nooit gaan opzoeken. Beter nog: twintig jaar lang is er geen woord gerept over dit voorval. Maker Eva Moeraert doorbreekt de stilte en gaat op zoek naar het waarom van Bjorn.

aflevering 2

Eva leest de afscheidsbrief van Bjorn. Die zit ver weggestopt, in een doos op de zolder van zijn ouders. Muziek speelde altijd een grote rol in het leven van Bjorn en in deze brief beschrijft hij de nummers die hij graag op zijn begrafenis heeft. Welke rol speelde de grunge- en metalmuziek van de jaren 90 in zijn dood?

over de muziek in waarom

Eva over de muziek

"Omdat aflevering 2 volledig in het teken staat van muziek uit het leven van Bjorn in de jaren '90, heb ik er ook een Spotify-playlist bij gemaakt. Hierin kan je de liedjes uit deze aflevering volledig horen, maar ook de nummers die hij vernoemt in zijn afscheidsbrief en alle nummers die hij inspeelt op die ene cassette die ik van hem heb. 

Hij zingt daar zelfs een liedje van The Radios - Gimme Love - niet echt van 1997, en niet echt grunge of metal, maar wel een nummer dat me enorm deed terugdenken aan mijn en zijn lagere schoolperiode. Er staat maar één nummer van Ansatz Der Maschine op de lijst, omdat de nummers uit de podcast nog niet uit zijn (die komen op hun nieuwe plaat). Het nummer Woolf is het enige dat we gerecupereerd hebben uit hun vorige plaat 'Tattooed Body Blues'."

aflevering 3

Hoe goed ken je je vrienden écht? Samen met Bjorn’s ouders leest Eva over de laatste minuten van Bjorn voordat hij een einde aan zijn leven maakte. Welk effect hebben al deze details op de nabestaanden? Moeten we dit wel willen weten?

aflevering 4

Had iemand de dood van Bjorn kunnen voorkomen? Kan er bij zelfdoding ook een schuldige zijn? Vindt niet iedereen van zichzelf dat hij meer had moeten doen? Eva zoekt uit of zij schuld heeft aan Bjorn’s dood en wat er in het hoofd van iemand met suïcidale gedachten omgaat. Ze gaat praten met Maarten, die zelf een poging overleefde in 1997 en nu een vrouw en twee kinderen heeft.

aflevering 5

Krijgt Eva een antwoord op haar vragen als ze afspreekt met Joris, één van de andere jongens die betrokken waren bij de zelfmoordpoging? En hoe gaat ze verder na alle antwoorden die haar zoektocht haar hebben gegeven?

over Waarom

In 1997 besluit de 18-jarige Bjorn om een einde aan zijn leven te maken. Dat doet hij samen met Tom, iemand van wie Bjorn’s vrienden nog nooit hebben gehoord. Eva Moeraert, de voormalige vriendin van Bjorn, gaat op zoek naar antwoorden. Waarom stapten deze twee jongens uit het leven? Waarom had nog niemand ooit gehoord van Tom? Wat voor rol speelde de metal en grunge-muziek waar Bjorn naar luisterde in deze keuze? En waarom zijn ouders en vrienden 20 jaar lang nooit op zoek gegaan naar antwoorden?

Een vijfdelige podcast over vriendschap, onverwerkt verdriet en de donkere zijde van de jaren 90.

over de maker

Eva Moeraert is de maker van Waarom. Haar ken je misschien als de maakster van ‘De buffalo bitches’  Een mockumentary die ze maakte als bachelorproef over 2 vrouwelijke AA-Gent-hooligans. Ze studeerde af als master in 2003 met een radiodocumentaire over stierenvechten en flamencodansen - en kreeg daar ineens ook de RVU-radioprijs (nu NTR-radioprijs voor radiostudenten) voor in de plaats. 

Ze kon meteen aan de slag bij de VRT, waar ze werkte voor Radio 1, Ketnet, Klara en Radio 2. Dezer dagen vind je haar vooral in en rond Gent. Ze geeft er les audio-journalistiek aan de Arteveldehogeschool en werkt als audio-storyteller voor verschillende opdrachtgevers. Ze maakt radiodocumentaires en audiowandelingen. Ze won in 2016 en 2017 de Korte Golf-radioprijs en kreeg voor haar stuk ‘Stairway to heaven, in boxershort’ ook de prijs voor beste Internationale radiostuk op het Hearsay Audiofestival in Ierland. Waarom is haar eerste audioserie.

Met iemand praten?

Wil je naar aanleiding van deze podcast met iemand praten? Neem dan contact op met MIND Korrelatie of 113, bij hen kun je zowel via de chat als telefonisch dag en nacht terecht.

gemaakt door

Regie, opnamen & montage Eva Moeraert
Muziek Ansatz der Machine
Sound-design & mixage Sander Lambrecht
Coach Timon Van De Voorde
Eindredacteur Randy Vermeulen

Waarom is een podcast van Eva Moeraert en de VPRO.

Meer over de serie

  • Benieuwd naar meer podcasts?