Van alle wereldburgers schijnen Brazilianen seksueel het actiefst te zijn. Stef gaat op zoek naar de mythe achter de latin lover. Hij doet dit in Salvador, één van de speelsteden van het WK voetbal.

Elmar Veerman

Latin lovers zijn legendarisch. Maar het is niet alleen maar mooi. Stef gaat mee met de zedenpolitie die kinderprostitutie probeert in te dammen. Niet voor niets. Een zelfbewuste jonge vrouw (31) vertelt dat ze al sinds haar achtste dit werk doet en al acht kinderen ter adoptie heeft afgestaan. Zij heeft de plaats niet nodig waar Stef vervolgens heen gaat: een schoonheidssalon voor prostituees, bedoeld om hun zelfvertrouwen op te vijzelen. Hoewel, de vrouwen daar delen er ook vakkennis.

Een vrouw vertelt dat ze het liefst lokale mannen als klant heeft. ‘Want die weten wat ze doen.’ En Nederlanders? Die scoren een magere voldoende. Ze hebben veel minder vuur dan 'baianos'. De Filippijnse zeelui komen er helemaal bekaaid vanaf, want die zijn deze dames veel te klein geschapen.

Ik tippel. Ik werk al in vrachtwagens sinds ik acht jaar ben.

Een Braziliaanse prostituee in 'Amor met een snor'

Of is het allemaal maar grootspraak, en zijn de Braziliaanse mannen vooral erg van zichzelf overtuigd? Vrouwen op straat vinden dat het wel wat liefdevoller kan, met wat meer begrip en genegenheid.

Wat hij in ieder geval moet kunnen, in heel Latijns-Amerika, is soepel dansen. Maakt de samba je een betere minnaar? Waarschijnlijk wel. Bij de Caribi-indianen is dansen ook al zo belangrijk. Stef is getuige van een voortplantingsritueel vol rook en dans. Voorzien van wijze woorden over de liefde.