In de extra lange eerste aflevering van 'Beagle, in het kielzog van Darwin' zien we de voorbereidingen voor de grote tocht en leren we de belangrijkste opvarenden kennen.

Sarah Darwin, biologe, scheept in met haar gezin om in de voetsporen van haar beroemde betovergrootvader te treden en meer van hem te weten te komen. Avonturier Dirk Draulans, Vlaams bioloog en wetenschapsjournalist met grote kennis over Darwin, gaat op onderzoek: hoe ziet de toekomst van onze aarde eruit?

In de haven wordt alle apparatuur geïnstalleerd. Marinebioloog Deniz Haydar plaatst voor haar onderzoek platen op de scheepshuid en planktonspecialist Katja Phillipart laat een meetapparaat te water om te kijken hoe het er met het voedsel van de oceanen voorstaat.

Plaatsing van de satellietschotels aan boord van de clipper Stad Amsterdam.

Down House

In Engeland treffen we nazaten van Charles Darwin in Down House, het huis waar Darwin het grootste deel van zijn leven woonde en zijn On the Origin of Species schreef. Daar ontmoeten we onder andere Simon Keynes, de Beagle-kenner, en Randal Keynes, schrijver van het boek Darwin's Dochter dat dit jaar verfilmd wordt.

In Darwin's oude studentenstad Cambridge leren we James Moore kennen. Moore is Darwin-biograaf en vertelt over Darwin's studententijd. In Londen maken we kennis met de Britse Admiraal Ian Moncrieff, Hij vertelt over de eigenlijke missie van de H.M.S. Beagle.