De Clipper vaart naar Kaapverdië. Op Sao Vicente bekijkt Sarah de dieren, planten en het landschap waaraan ook Darwin zich vergaapte. Anna Gorbushina en Bill Broughton doen onderzoek naar Sahara-stof.

De Clipper Stad Amsterdam vaart naar Kaapverdië. Het was de eerste keer dat Darwin voet aan wal zette sinds zijn vertrek uit Plymouth. Hier bleek zijn uitzonderlijke talent met een onbevangen blik te observeren.

Op Sao Vicente bekijkt Sarah Darwin met haar kinderen, in gezelschap van schrijver Redmond O'Hanlon, de dieren, planten en het landschap waaraan ook Darwin zich vergaapte.

Aan boord bevinden zich de wetenschappers Anna Gorbushina en Bill Broughton die onderzoek doen naar Sahara-stof. Wat zie je als je naar iets schijnbaar onooglijks kijkt als stof? Enorme zandwolken die op kilometers hoogte door de atmosfeer waaien. Zij transporteren kleine organismen en bemesten de oceanen met voedingsstoffen voor algen.

Het duo beschikt over de monsters die Darwin meer dan 150 jaar geleden verzamelde. Onderweg vergelijken ze die met het stof dat tegenwoordig neerdaalt uit de atmosfeer. Is er sprake van verandering? En wat zegt dat over de atmosfeer en het klimaat op aarde? Op die vraag krijgt Dirk Draulans antwoord van Douglas Wallace die vanuit zijn zee-observatorium op het eiland Sal de wisselwerking tussen atmosfeer en oceaan onderzoekt.