In de achtste aflevering ligt de Clipper Stad Amsterdam in Salvador de Bahia te Braziliƫ. Het is de plek waar Darwin voor het eerst werd geconfronteerd met slavernij. Een schokkend verschijnsel in zijn ogen. Het leidde tot fel debat met FitzRoy en Darwin moest bijna van boord.

Welke sporen van slavernij kunnen we heden ten dage nog vinden? Sarah Darwin gaat op zoek naar de plekken en verhalen waardoor haar betovergrootvader destijds zo geschokt raakte.

Darwin werd geboren in een vooruitstrevende familie van doktoren, industriëlen en wetenschappers met een diepgevoelde weerzin tegen slavernij. Opa Wedgwood (inderdaad: van het aardewerk) produceerde in z'n atelier zelfs een slavenmedaillon, dat tegenstanders van slavernij droegen. Achteraf is het overduidelijk waarom Darwin zich in Brazilië destijds zo ongemakkelijk voelde: slavernij was daar toen nog aan de orde van de dag.

Nog steeds worden de afstammelingen van slaven gediscrimineerd in Brazilië. In Rio de Janeiro ontmoet Dirk Draulans Paolo Lins. Lins groeide op in een - om zijn brute geweld beruchte - sloppenwijken van Rio de Janeiro en schreef daarover het wereldberoemde en verfilmde boek City of God. Een epos over de onvermijdelijkheid van het terechtkomen in de criminaliteit om te overleven in dit keiharde systeem.

Twee Vlaamse onderzoekers, Tine Huyse en Bruno Gryseels buigen zich over een parasitair wormpje, de schistosoma, dat destijds met de slaven van Afrika naar Zuid-Amerika meereisde.

Geneticus en antropoloog Spencer Wells is leider van het Genographic Project en al jaren op zoek naar de migratie van de moderne mens. Door DNA vanuit de hele wereld te verzamelen, probeert hij de oorsprong van de mens te achterhalen, te zien hoe mensen genetisch van elkaar verschillen en waar de mensheid naar toe evolueert.