In het programma 'Brommer op zee' spreken Wilfried en Ruth met schrijvers en dichters over hun werk. In kader van 4 mei delen we drie gesprekken met schrijvers over oorlog, vluchten, verraad en collaboratie.

Kees van der Sluis over 'Vlucht, De oorlogsherinneringen van een klein jochie'

Schrijver en tekenaar Kees van der Sluis moest als zesjarige jongen Nederland ontvluchten voor de Tweede Wereldoorlog. Tachtig jaar later kan hij er nog steeds moeilijk over praten. Erover tekenen gaat wél: in tien jaar tijd maakt hij maar liefst achthonderd tekeningen. Na het tekenen vond hij de woorden, die samen met de tekeningen het boek Vlucht, De oorlogsherinneringen van een klein jochie vormen.

Kijk het gesprek met Kees van der Sluis over Vlucht, De oorlogsherinneringen van een klein jochie.

Forugh Karimi over 'De moeders van Mahipar.'

Psychiater Forugh Karimi debuteerde met een indringend familieverhaal. Over Moeder Lolo, gevlucht voor de oorlog in Afghanistan, en haar zoon die een nieuw leven opbouwen in Nederland. Lolo komt voor een groot dilemma te staan: wat vertel ik aan mijn zoon over het verleden? De moeders van Mahipar gaat over liefde, vluchten, en verraad.

Kijk het gesprek met Forugh Karimi over De moeders van Mahipar.

Tom Lanoye over 'De draaischijf'

Tom Lanoye schreef de roman De draaischijf over Alex Desmedt die door het toneel bezeten is. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste theater van de stad. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de Joodse actrice Lea Liebermann. Maar de oorlog wordt steeds bedreigender en zijn broer Rik Desmedt, componist en dirigent, kiest voluit voor collaboratie. Een boek over het theater, de Tweede Wereldoorlog en collaboratie in Antwerpen en Den Haag. 

Kijk het gesprek met Tom Lanoye over De draaischijf.