"Bedaar nu maar, J. Busken, word kalm en beheers je, het vindt nu echt heel spoedig plaats, het kan niet al te lang meer duren, het staat te gebeuren, het nadert." zo luidt de slotscène van de laatste roman 'Cliënt E. Busken' van Jeroen Brouwers.

Vandaag kwam het droevige bericht dat de schrijver op 82-jarige leeftijd is overleden.

Jeroen Brouwers was één van de grootste schrijvers en essayisten van Nederland. Hij was te gast in verschillende programma's van de VPRO. Hieronder vind je een selectie van programma's met en over de schrijver.

Nooit meer slapen

Weinig schrijvers hebben zoveel invloed op andere schrijvers gehad als Jeroen Brouwers. In 2015, op de dag dat hij 75 jaar werd, sprak Mathijs Deen voor Nooit meer slapen met drie Brouwerianen; de schrijvers Auke Hulst, Bert Natter en Chretièn Breukers. 

VPRO Boeken

In 2014 was Jeroen Brouwers te gast in VPRO Boeken met Wim Brands. Aanleiding was zijn vijftig jaar schrijversschap en de roman 'Het hout' die verscheen ter ere daarvan.

De Avonden

In De Avonden was Brouwers in 2013 twee uur lang te gast bij Jeroen van Kan. Ze spraken onder andere over de roman 'Het hout' die een jaar later zou verschijnen.

Het Marathoninterview

In 1996 werd Jeroen Brouwers drie uur lang geïnterviewd door Sara Verroen in het Marathoninterview. Een gesprek over zijn geboorte en jeugd in Indië en de internering in gevangenkampen van de Japanse bezetter, zijn  leven in Nederland en België, en zijn inspiratiebronnen.

Lotgevallen - De verzonkenen

In 1984 maakte Cherry Duyns in de 11-delige serie Lotgevallen de documentaire Lotgevallen - De verzonkenen. Duyns schetste een confronterend portret van schrijver Jeroen Brouwers en diens drijfveren van het schrijverschap. 

Kenneth van Zijl koos een fragment uit deze docu, hieronder te zien.