Naaz over haar keuze voor Ik Ben Eleanor Oliphant: “Het is een heel hoopvol verhaal van een persoon die veel misbruik heeft meegemaakt. Je maakt van begin tot eind de ontwikkeling van Eleanor mee. Zij heeft aan het begin van het boek nog niet eens door hoe erg het is wat zij heeft meegemaakt en de invloed die het ook nu nog op haar leven heeft. Door mooie vriendschappen, maar ook door minder leuke mensen in haar leven, komt zij erachter dat veel van de pijn en leed in haar leven niet haar schuld is.”
Uit ervaring weet Naaz hoe het is om met dit soort problemen om te gaan, en vond veel steun bij haar eigen huisdieren. Dit positieve effect van omgaan met dieren op de mentale gezondheid van mensen wordt druk onderzocht aan Universiteit Utrecht. Daarom gaat Naaz op bezoek bij de boerderij van onderzoeker Dr. Nienke Edenburg. Omringd door paarden vertelt zij over de inzichten. Daarnaast wordt in het boek duidelijk dat Eleanor volgens haar eigen regels leeft, waarvan ze denkt dat het ‘normale’ etiquette is. Maar zo nu en dan wijkt zij hier zelf nogal van af… Dus wat is nu écht etiquette? Naaz gaat in gesprek met een echte etiquette trainer, Hajare Ait Ouaba. Onder het genot van een high tea bespreken ze de betekenis van etiquette, de positieve kanten en wanneer het toxisch wordt.
In haar notities gaat Naaz in op de connectie die ze voelt met Eleanor. Naaz: “Ik herken heel veel van mezelf in Eleanor. Dit boek heeft me heel erg geholpen in het begrijpen dat wie ik op dat moment was, niet was hoe ik voor altijd hoefde te zijn. Dat ik ook kan veranderen in de echte versie van mezelf, voordat ik beschadigd werd, dat ik mezelf ook kan helen en dat littekens eigenlijk heel mooi kunnen zijn.”