elke donderdag om 21.45 uur op NPO 3

Sexological bodywork - Franscis Trepels

Sexological bodywork - Franscis Trepels

Door te leven in Nederland, neem je deel aan sociale- en economische systemen. Hoe we wonen, ons geld verdienen of omgaan met geestelijke gezondheidszorg; de opties zijn beperkt en grotendeels vooraf door anderen bepaald. Of we het nou leuk vinden of niet. Maar er zijn mensen die het anders doen, die bewust kiezen voor een leven buiten de systemen. Wie zijn die mensen die zich afzetten tegen de norm?

Tim stapt in elke aflevering in de wereld van de outsiders en probeert te begrijpen wat hen ertoe drijft om op deze manier te leven. Wat zeggen deze verhalen over de vaak opgelegde regels die bepalen hoe we leven en wordt het misschien tijd deze te herzien?

nieuw seizoen

vanaf donderdag 10 september
Jeroen gelooft in magische wezens en helpt anderen de realiteit te ontstijgen.

Jeroen gelooft in magische wezens en helpt anderen de realiteit te ontstijgen.

In het tweede seizoen van De outsiders gaat Tim den Besten opnieuw op zoek naar mensen die bewust kiezen voor een leven buiten de gebaande paden.

Er zijn mensen die vóór de coronacrisis al bewust hadden gekozen om hun leven anders in te richten. Zij hebben andere ideeën en opvattingen over wat de 'norm' is en dagen ons uit om met andere ogen naar onze maatschappij te kijken. Wat kunnen we van hun visie leren, nu datgene wat voor de meeste van ons 'normaal' was niet meer normaal is?

aflevering 1: activisme

10 september

Activisme is terug van weggeweest zoals de Black Lives Matter-demonstraties en de acties tegen de inperking van onze vrijheden sinds covid-19 laten zien. Tim volgt 5G-activist en complotdenker Emil naar een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Daar leert hij over een verband tussen straling en corona. Het blijkt nog maar het topje van de ijsberg. Daarnaast onderzoekt Tim met kunstenares en activist Sioejeng anti-Aziatisch racisme. En hij bezoekt de mannelijke feminist Kevin, die door middel van KravMaga, een vecht- en zelfverdedigingssysteem, een vrouwenleger probeert te creëren.

Lees hier meer over Sioejeng, Emil en Kevin.

aflevering 2: mentaal

17 september

De geestelijke gezondheidszorg bestaat in Nederland uit therapie en medicijnen. Tim ontmoet in de tweede aflevering mensen die geloven in een totaal andere aanpak. Ze dansen, mediteren en schreeuwen hun gekte eruit. En soms is die gekte misschien helemaal zo gek nog niet. Tim ontmoet Gil die zijn mentale problemen overwint met dans, en Tarangita die na een traumatische jeugd haar rust vond bij de Bhagwanbeweging. Ze nodigt hem uit voor een heftige Osho meditatiesessie. Ook bezoekt Tim een naamgenoot die dankbaar terugkijkt op zijn psychotische episodes. Deze Tim vindt dat je je gekte niet moet onderdrukken, maar omarmen.

Lees hier meer over Tim, Gil en Tarangita.

aflevering 3: de staat

24 september

Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld, toch zijn er inwoners die geen enkel vertrouwen hebben in onze overheid. In de derde aflevering ontmoet Tim mensen die de staat willen veranderen of verlaten. Tim bezoekt Frank, die op opgewekte toon strijdt tegen vaccinaties, de 1,5 meter samenleving en andere verplichtingen van de overheid. Bij Patrick leert Tim over de machteloosheid en het verdriet van verstoten vaders die hopen hun kinderen weer te mogen zien. Ook ontmoet hij vrijbuiter Martijn. Toen Martijns wereld instortte liet de staat hem in de kou staan, dus zorgt hij nu voor zichzelf. Samen met Tim gaat hij op zoek naar een manier om definitief uit het systeem te stappen.

Lees hier meer over Martijn, Frank en Patrick.

aflevering 4: geloof

1 oktober

Of we het nou geloven of niet, religie is nog steeds op verschillende manieren aanwezig in onze samenleving. Er zijn ook mensen die niets hebben met religie en toch zeker weten dat er meer is tussen hemel en aarde. 

aflevering 5: wetenschap

8 oktober

Door de wetenschap vergaren we op een zorgvuldige manier meer kennis en feiten over de wereld waarin wij leven. Dit onderzoek doet de academische wereld volgens vaste afspraken. Sommige mensen zien deze afspraken als een probleem. Zij hebben kennis of ideeën die niet in het plaatje passen van de wetenschap. 

aflevering 6: lichaam

15 oktober

In onze samenleving zijn we geneigd veel in ons hoofd te zitten en weinig naar ons lichaam te luisteren. Maar er zijn mensen die het lichaam boven de geest verkiezen als beste raadgever. Zij gebruiken hun lichaam om verandering te brengen in de maatschappij. 

kijk seizoen 1

colofon

Presentatie: Tim den Besten
Regie: Ellen Vloet
Samenstelling: Kim Brand
Camera: Roel van 't Hoff
Geluid: Dennis Kersten

Montage:
Carolien Hoebrechts
Joël Hielckert
Floor Rodenburg
Tim van der Maden

Geluidsnabewerking: 
Tim van Peppen

Research:
Jody Geerling
Aïsha Bosnie

Productie:
Sanne van Loon
Paulien Katerstede

Eindredactie: 
Maarten Remmers
Joyce Daamen (VPRO)