Door te leven in Nederland, neem je deel aan sociale- en economische systemen. Hoe we wonen, ons geld verdienen of omgaan met geestelijke gezondheidszorg; de opties zijn beperkt en grotendeels vooraf door anderen bepaald. Of we het nou leuk vinden of niet. Maar er zijn mensen die het anders doen, die bewust kiezen voor een leven buiten de systemen. Wie zijn die mensen die zich afzetten tegen de norm?

Tim stapt in elke aflevering in de wereld van de outsiders en probeert te begrijpen wat hen ertoe drijft om op deze manier te leven. Wat zeggen deze verhalen over de vaak opgelegde regels die bepalen hoe we leven en wordt het misschien tijd deze te herzien?

Bekijk de afleveringen op NPO 3 via de onderstaande button. Of leer per aflevering de verschillende outsiders kennen. Klik hieronder op de titels om meer te weten te komen.

seizoen 2

Ook in het tweede seizoen van De outsiders gaat Tim den Besten op zoek naar mensen die bewust kiezen voor een leven buiten de gebaande paden. Tim ontmoet een 5g-activist die niet gelooft dat covid19 bestaat en hij gaat op pad met mensen die buiten de reguliere GGZ hun psychische problemen genezen.

aflevering 1: activisme

Activisme is terug van weggeweest zoals de Black Lives Matter-demonstraties en de acties tegen de inperking van onze vrijheden sinds covid-19 laten zien. Tim volgt 5G-activist en complotdenker Emil naar een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Daar leert hij over een verband tussen straling en corona. Het blijkt nog maar het topje van de ijsberg. Daarnaast onderzoekt Tim met kunstenares en activist Sioejeng anti-Aziatisch racisme. En hij bezoekt de mannelijke feminist Kevin, die door middel van KravMaga, een vecht- en zelfverdedigingssysteem, een vrouwenleger probeert te creëren.

Lees hier meer over Sioejeng, Emil en Kevin.

aflevering 2: mentaal

De geestelijke gezondheidszorg bestaat in Nederland uit therapie en medicijnen. Tim ontmoet in de tweede aflevering mensen die geloven in een totaal andere aanpak. Ze dansen, mediteren en schreeuwen hun gekte eruit. En soms is die gekte misschien helemaal zo gek nog niet. Tim ontmoet Gil die zijn mentale problemen overwint met dans, en Tarangita die na een traumatische jeugd haar rust vond bij de Bhagwanbeweging. Ze nodigt hem uit voor een heftige Osho meditatiesessie. Ook bezoekt Tim een naamgenoot die dankbaar terugkijkt op zijn psychotische episodes. Deze Tim vindt dat je je gekte niet moet onderdrukken, maar omarmen.

Lees hier meer over Tim, Gil en Tarangita.

aflevering 3: de staat

Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld, toch zijn er inwoners die geen enkel vertrouwen hebben in onze overheid. In de derde aflevering ontmoet Tim mensen die de staat willen veranderen of verlaten. Tim bezoekt Frank, die op opgewekte toon strijdt tegen vaccinaties, de 1,5 meter samenleving en andere verplichtingen van de overheid. Bij Patrick leert Tim over de machteloosheid en het verdriet van verstoten vaders die hopen hun kinderen weer te mogen zien. Ook ontmoet hij vrijbuiter Martijn. Toen Martijns wereld instortte liet de staat hem in de kou staan, dus zorgt hij nu voor zichzelf. Samen met Tim gaat hij op zoek naar een manier om definitief uit het systeem te stappen.

Lees hier meer over Martijn, Frank en Patrick.

aflevering 4: geloof

Of we het nou geloven of niet, religie is nog steeds op verschillende manieren aanwezig in onze samenleving. Er zijn ook mensen die niets hebben met religie en toch zeker weten dat er meer is tussen hemel en aarde. Volgens Anton worden we geregeld bezocht door buitenaards leven, Tim gaat samen met hem op zoek naar aliens en ufo’s. Later leert hij van Jeroen dat we ook op deze planeet niet alleen zijn. Jeroen ziet een extra dimensie vol elfjes, feeën en draken. Ook ontmoet Tim een hedendaagse discipel van Jezus. Na een visioen gaf Sabastian zijn criminele bestaan op om in de voetsporen van Jezus te treden, maar van de kerk en religieuze systemen moet hij niets weten.

Lees hier meer over Anton, Jeroen en Sabastian.

aflevering 5: wetenschap

Veel mensen vertrouwen de wetenschap volledig, maar er zijn Nederlanders die er een eigen theorie of aanpak op nahouden. Zij stellen ándere vragen dan de meeste wetenschappers doen. Ben wijdt zijn leven aan zijn grote archeologische ontdekking, maar hij vindt bij de wetenschap keer op keer geen gehoor voor zijn theorieën. Ook gaat Tim langs bij transhumanist Lotte. Zij ziet de dood als een technisch probleem en zoekt naar een oplossing, een manier om eeuwig te kunnen leven. Tot slot bezoekt Tim Jalila, ze werkt in een utopisch laboratorium midden in de natuur. Hier doet ze wonderlijke uitvindingen: van kogelwerende mensenhuid tot kledingstukken van koeienmest.

Lees hier meer over Ben, Jalila en Lotte.

aflevering 6: lichaam

In onze samenleving zijn we geneigd veel in ons hoofd te zitten en weinig naar ons lichaam te luisteren. Maar er zijn mensen die het lichaam boven de geest verkiezen als beste raadgever. Zij gebruiken hun lichaam om verandering te brengen in de maatschappij. Tim bezoekt ‘sexological bodyworker’ Franscis. Hij vindt dat seks voor iedereen plezierig moet zijn, niet problematisch. Seks draagt volgens hem bij aan algeheel geluk en daarom leert hij mannen te genieten van seks middels masturbatiesessies. Ook gaat Tim langs bij Iris, zij strijdt voor een wereld die meer rekening houdt met de vrouwelijke menstruatiecyclus. En Brahman zegt te kunnen leven van ‘prana’ en hoeft daardoor niet te eten of drinken en nauwelijks te slapen.

Lees hier meer over Franscis, Brahman en Iris.

seizoen 1

aflevering 1: eten

De meeste mensen kopen hun eten bij de plaatselijke supermarkt, bakker of slager. Maar er zijn mensen die geen deel willen uitmaken van het moderne voedselsysteem. Tim gaat op jacht met Marijke die de bio-industrie schuwt maar wel haar eigen vlees schiet uit de natuur. Hij ontmoet Jeanette die al jaren enkel en alleen fruit eet en hij bezoekt een Limburgs gezin dat probeert al hun voedsel uit een zelf geplant voedselbos te oogsten.

Lees hier meer over Marijke, Jeanette en het gezin van Robert.

aflevering 2: gezondheid

De meesten mensen die ziek zijn gaan naar de dokter of het ziekenhuis. Toch zijn er mensen die geen vertrouwen hebben in de medische wetenschap, zij zoeken hun remedies buiten de gangbare gezondheidszorg. Tim gaat op bezoek bij een man die nooit medicijnen gebruikt maar zijn helende kruiden zelf plukt. In parken en wegbermen midden in de stad. Verder ontmoet Tim Hannah en Barbara die middels intense healingsceremonies negatieve energieën verwijderen en gaat hij langs bij Wally die strijdt tegen straling van wifi en mobiele telefoons vanwege gezondheidsklachten die ze daarvan zegt te ondervinden.

Lees hier meer over Hannah, Barbara, Robert en Wally.

aflevering 3: wonen

De meeste mensen wonen in een huis of appartement. Groot of klein, gekocht of gehuurd. Dat kan ook anders. Tim gaat op bezoek bij Ilse die in een oude pipowagen binnen een Groningse kraakgemeenschap woont, hij gaat langs bij de jonge moeder Naomi die met haar drie kinderen in een Mongoolse nomadentent woont en hij ontmoet Sabine en René die langdurig rondtrekken door Europa in een camperbusje.

Lees hier meer over Ilse, Naomi, Sabine en René.

aflevering 4: inkomen

Tim gaat op bezoek bij mensen die geen 'normale' baan willen en zichzelf op andere manieren onderhouden. Hij ontmoet Danny die zichzelf zo veel mogelijk onderhoudt met spullen en voedsel dat door anderen wordt weggegooid. Hij gaat langs bij Anne, een kunstenares die leeft van financiële giften, zonder dat ze daar iets voor terug hoeft te doen. En hij gaat op pad met Louis, een straatmuzikant die leeft van wat mensen hem op straat geven. Wat zeggen de verhalen van deze en andere outsiders over de manier waarop de meesten van ons leven?

Lees hier meer over Danny, Anne en Louis.

aflevering 5: sociaal

Tim ontmoet drie mensen die zich begeven in bijzondere sociale kringen. Hij ontmoet Bastiaan, een overtuigd flat-earther, die verstoten werd door zijn vrienden maar die inmiddels een nieuw sociaal leven heeft opgebouwd met andere complotdenkers. Verder gaat hij op pad met Tavarell, een zwarte homoseksuele man die als rolmodel fungeert voor andere gekleurde gay jongeren die elders geen acceptatie vonden. Ze organiseren extravagante dans en poseerwedstrijden waarbij ze volledig zichzelf kunnen zijn. Ook spreekt hij met Monique, een moderne heks die sinds ze de wicca leerde kennen en zich aansloot bij een Nederlandse heksenkring zich eindelijk op haar plek voelt.

Lees hier meer over Bastiaan, Tavarell en Monique.

aflevering 6: technologie

Tim gaat op bezoek bij mensen die de moderne technologie schuwen of juist voor de troepen uit lopen. Veel mensen zullen niet lang nadenken over welke technologie ze in huis halen. Ze hebben gewoon wat de meeste mensen hebben. Een mobiele telefoon, een koelkast of auto. Tim ontmoet Ben, een nostalgist die verlangt naar vervlogen tijden en een wereld met minder verregaande technologie. Paul en Ruurdtje wonen in een low-tech aardehuis en integreren techniek alleen wanneer het past bij hun zeer bewuste ecologische levensstijl. Ook gaat Tim langs bij Martijn, een futurist die denkt dat we hopeloos achterlopen. Voor hem kunnen technische ontwikkelingen niet snel genoeg gaan.

Lees hier meer over Ben, Paul, Ruurdtje en Martijn.

colofon

Presentatie: Tim den Besten
Regie: Ellen Vloet
Samenstelling: Kim Brand
Camera: Roel van 't Hoff
Geluid: Dennis Kersten

Montage:
Carolien Hoebrechts
Joël Hielckert
Floor Rodenburg
Tim van der Maden

Geluidsnabewerking: 
Tim van Peppen

Research:
Jody Geerling
Aïsha Bosnie

Webredactie:
Jim Schulpen

Productie:
Sanne van Loon
Paulien Katerstede

Eindredactie: 
Maarten Remmers
Joyce Daamen (VPRO)