Door te leven in Nederland, neem je deel aan sociale- en economische systemen. Hoe we wonen, ons geld verdienen of omgaan met geestelijke gezondheidszorg; de opties zijn beperkt en grotendeels vooraf door anderen bepaald. Of we het nou leuk vinden of niet. Maar er zijn mensen die het anders doen, die bewust kiezen voor een leven buiten de systemen. Wie zijn die mensen die zich afzetten tegen de norm?

Tim stapt in elke aflevering in de wereld van de outsiders en probeert te begrijpen wat hen ertoe drijft om op deze manier te leven. Wat zeggen deze verhalen over de vaak opgelegde regels die bepalen hoe we leven en wordt het misschien tijd deze te herzien?

seizoen 2

aflevering 1: activisme

10 september

Activisme is terug van weggeweest zoals de Black Lives Matter-demonstraties en de acties tegen de inperking van onze vrijheden sinds covid-19 laten zien. Tim volgt 5G-activist en complotdenker Emil naar een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Daar leert hij over een verband tussen straling en corona. Het blijkt nog maar het topje van de ijsberg. Daarnaast onderzoekt Tim met kunstenares en activist Sioejeng anti-Aziatisch racisme. En hij bezoekt de mannelijke feminist Kevin, die door middel van KravMaga, een vecht- en zelfverdedigingssysteem, een vrouwenleger probeert te creëren.

Lees hier meer over Sioejeng, Emil en Kevin.

aflevering 2: mentaal

17 september

De geestelijke gezondheidszorg bestaat in Nederland uit therapie en medicijnen. Tim ontmoet in de tweede aflevering mensen die geloven in een totaal andere aanpak. Ze dansen, mediteren en schreeuwen hun gekte eruit. En soms is die gekte misschien helemaal zo gek nog niet. Tim ontmoet Gil die zijn mentale problemen overwint met dans, en Tarangita die na een traumatische jeugd haar rust vond bij de Bhagwanbeweging. Ze nodigt hem uit voor een heftige Osho meditatiesessie. Ook bezoekt Tim een naamgenoot die dankbaar terugkijkt op zijn psychotische episodes. Deze Tim vindt dat je je gekte niet moet onderdrukken, maar omarmen.

Lees hier meer over Tim, Gil en Tarangita.

aflevering 3: de staat

24 september

Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld, toch zijn er inwoners die geen enkel vertrouwen hebben in onze overheid. In de derde aflevering ontmoet Tim mensen die de staat willen veranderen of verlaten. Tim bezoekt Frank, die op opgewekte toon strijdt tegen vaccinaties, de 1,5 meter samenleving en andere verplichtingen van de overheid. Bij Patrick leert Tim over de machteloosheid en het verdriet van verstoten vaders die hopen hun kinderen weer te mogen zien. Ook ontmoet hij vrijbuiter Martijn. Toen Martijns wereld instortte liet de staat hem in de kou staan, dus zorgt hij nu voor zichzelf. Samen met Tim gaat hij op zoek naar een manier om definitief uit het systeem te stappen.

Lees hier meer over Martijn, Frank en Patrick.

aflevering 4: geloof

1 oktober

Of we het nou geloven of niet, religie is nog steeds op verschillende manieren aanwezig in onze samenleving. Er zijn ook mensen die niets hebben met religie en toch zeker weten dat er meer is tussen hemel en aarde. Volgens Anton worden we geregeld bezocht door buitenaards leven, Tim gaat samen met hem op zoek naar aliens en ufo’s. Later leert hij van Jeroen dat we ook op deze planeet niet alleen zijn. Jeroen ziet een extra dimensie vol elfjes, feeën en draken. Ook ontmoet Tim een hedendaagse discipel van Jezus. Na een visioen gaf Sabastian zijn criminele bestaan op om in de voetsporen van Jezus te treden, maar van de kerk en religieuze systemen moet hij niets weten.

Lees hier meer over Anton, Jeroen en Sabastian.

aflevering 5: wetenschap

8 oktober

Veel mensen vertrouwen de wetenschap volledig, maar er zijn Nederlanders die er een eigen theorie of aanpak op nahouden. Zij stellen ándere vragen dan de meeste wetenschappers doen. Ben wijdt zijn leven aan zijn grote archeologische ontdekking, maar hij vindt bij de wetenschap keer op keer geen gehoor voor zijn theorieën. Ook gaat Tim langs bij transhumanist Lotte. Zij ziet de dood als een technisch probleem en zoekt naar een oplossing, een manier om eeuwig te kunnen leven. Tot slot bezoekt Tim Jalila, ze werkt in een utopisch laboratorium midden in de natuur. Hier doet ze wonderlijke uitvindingen: van kogelwerende mensenhuid tot kledingstukken van koeienmest.

Lees hier meer over Ben, Jalila en Lotte.

aflevering 6: lichaam

15 oktober

In onze samenleving zijn we geneigd veel in ons hoofd te zitten en weinig naar ons lichaam te luisteren. Maar er zijn mensen die het lichaam boven de geest verkiezen als beste raadgever. Zij gebruiken hun lichaam om verandering te brengen in de maatschappij. Tim bezoekt ‘sexological bodyworker’ Franscis. Hij vindt dat seks voor iedereen plezierig moet zijn, niet problematisch. Seks draagt volgens hem bij aan algeheel geluk en daarom leert hij mannen te genieten van seks middels masturbatiesessies. Ook gaat Tim langs bij Iris, zij strijdt voor een wereld die meer rekening houdt met de vrouwelijke menstruatiecyclus. En Brahman zegt te kunnen leven van ‘prana’ en hoeft daardoor niet te eten of drinken en nauwelijks te slapen.

Lees hier meer over Franscis, Brahman en Iris.

kijk seizoen 1