Dwars door Afrika

Vergane glorie

Er blijven altijd beelden ongezien, onbekend. Maar tussen al dat bonusmateriaal zitten hier en daar fragmenten die we je niet willen onthouden. Zo ook dit fragment, waarin de Britse vlotheid en humor botst met de Chinese stijfheid en angst voor buitenstaanders. Over vergane glorie van de Britten en de opkomst van China.

Sara Hoefnagel

Dit is een extra fragment naar aanleiding van Dwars door Afrika (5): Een spoor van Chinezen.

Komen en weer weggaan
Tennisvelden en clubhuizen waar de Britten feestjes en borrels hielden. Afgebrand, afgebrokkeld, vergane glorie. Desalniettemin zijn de invloeden van de Engelsen na vele jaren nog zichtbaar. Al zijn het nu de Chinezen die een grote rol spelen in het Zambiaanse leven. Zullen zij net als de Britten op een gegeven moment ook weer vertrekken?

Bram Vermeulen gaat op stap met meneer Osborne, een oudere Brit die de glorietijd nog scherp op zijn netvlies heeft staan. Ze ontmoeten een aantal jonge Zambiaanse mannen die voorzichtig, maar overduidelijk een mening over hun Chinese bazen hebben.

De Britse veteraan spreekt zijn zorgen uit

'Trade, not aid'
Wat hebben vele jaren van Nederlandse ontwikkelingshulp opgeleverd in Zambia? Bitter weinig, ontdekt Bram Vermeulen. En doen de Chinezen het nu beter, onder het motto ‘trade, not aid’?

Mongu, een gebied in het uiterste westen van Zambia, werd wel de dertiende provincie van ons land genoemd. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw wemelde het er van de Nederlandse ontwikkelingswerkers die de beschaving wilden brengen naar dit natte, platte gebied. Bijvoorbeeld door een kanaal uit te baggeren, een klus ter waarde van tientallen miljoenen euro’s. Dat zou scheepvaart mogelijk maken en zo de hele economie een boost geven.

Met voormalig ontwikkelingswerker René Lourens kijkt Bram Vermeulen wat daarvan terecht is gekomen. Zie hier meer over de aflevering van Dwars door Afrika - Zambia.