vooroorlogse toespraken

Oud geluid: Heije Faber, 1937-1940

Het VPRO-archief kreeg van Pieter Faber oude platen van zijn oom Heije Faber. Het zijn de oudste VPRO-uitzendingen en je kunt ze hier beluisteren. Speciaal aanbevolen voor Schiedammers.

1. Oudejaarstoespraak

Toespraak van vooraanstaand vrijzinnig theoloog en psycholoog Ds. Heije Faber voor de V.P.R.O., gehouden op 4 december 1937. Dit is het oudste bewaarde geluidsfragment van de VPRO radio. 

Deze toespraak is eerder opgenomen om op Oudejaarsavond te worden uitgezonden voor Nederlanders in den vreemde. Van deze opname is geen documentatie bewaard. Vermoedelijk is deze toespraak op vrijdag 31 december '37 om 3.50 uur uitgezonden naar Amerika.

De opname is afkomstig van enkele glasplaten en zogenaamde Pyral platen die in 2014 zijn aangeboden aan de VPRO door een neef van Ds. Faber, en is vermoedelijk niet compleet.

2. Wijdingswoord Indië

Toespraak van vooraanstaand vrijzinnig theoloog en psycholoog Ds. Heije Faber voor de V.P.R.O., op zondag 23 oktober 1938 uitgezonden naar Indië. Van deze opname is geen documentatie bewaard.

De opname is afkomstig van enkele glasplaten en zogenaamde Pyral platen die in 2014 zijn aangeboden aan de VPRO door een neef van Ds. Faber, en is vermoedelijk niet compleet.

3. Toespraak Indië

Zondagavondtoespraak van vooraanstaand vrijzinnig theoloog en psycholoog Ds. Heije Faber voor de V.P.R.O., op 26 februari 1939 uitgezonden naar Indië. Van deze opname is geen documentatie bewaard.

De opname is afkomstig van enkele glasplaten en zogenaamde Pyral platen die in 2014 zijn aangeboden aan de VPRO door een neef van Ds. Faber, en is niet compleet.

4. Vierdelige radiocursus: Het leven in een provinciestad

In 1940 heeft Ds. Heije Faber een cursus over Schiedam geschreven, die vanaf donderdag 8 februari 1940 is uitgezonden via de Korte Golf naar 'onze luisteraars' in Amerika. 

De serie, omschreven als "Haast patriottische uiteenzettingen over het Nederlandse leven" is in september/oktober 1940, toen Nederland al was bezet, uitgezonden via de Korte Golf naar Nederlands Oost-Indië op donderdagen om 16 uur. 

De opname is afkomstig van enkele glasplaten en zogenaamde Pyral platen die in 2014 zijn aangeboden aan de VPRO door een neef van Ds. Faber. Van deze serie zijn 4 afleveringen opgedoken. Ook zijn de teksten bewaard. Die van september 1940 zijn tevens in het Duits vertaald.