De Correspondent organiseert een kunsttalkshow zonder bewijsdrang: Artfest. De camera's van de VPRO waren erbij, bekijk de video's hieronder.

Wat heeft de uitvinding van de tube te maken met de rol van natuur in kunst? Hoe is de tulp een vluchteling en het boeket een symbool voor interculturele gelijkwaardigheid? En hoe imiteert de natuur de mens?

De antwoorden op deze vragen komen aan bod in de door De Correspondent georganiseerde kunst-talkshow Artfest met als thema: natuur. Correspondenten Marian Cousijn en Ernst-Jan Pfauth, museumdirecteur Ann Demeester, Artishoogleraar Erik de Jong, kunstenaar Semâ Bekirovic en kunstenaar Koen Vanmechelen praten over natuurlijke kunst en kunstige natuur.

De komende tijd verschijnen er verschillende artikelen bij De Correspondent over dit onderwerp. Deze zullen ook hier te vinden zijn.

Artfest - de Natuureditie: waarom?

Wat heeft de uitvinding van de tube te maken met de rol van natuur in kunst?

Marian Cousijn, correspondent beeldende kunst, introduceert Ernst-Jan Pfauth in het thema kunst en natuur dat centraal staat in deze editie van Artfest. Ze vertelt over de veranderingen in de manier waarop we met kunst en natuur om gaan.

Ann Demeester over bloemen in de kunst

Bloemen zijn behoorlijk politiek. Hoe is de tulp een vluchteling en het boeket een symbool voor interculturele gelijkwaardigheid?

Ann Demeester (directeur Frans Halsmuseum en De Hallen Haarlem) geeft een kort college over bloemen in de kunst.

Erik de Jong over onze beleving van natuur en cultuur

Erik de Jong vertelt over het veranderende begrip van natuur en cultuur in onze samenleving. De mens imiteert de natuur soms, maar andersom komt ook voor. 

Erik de Jong is Artis-hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur aan de Universiteit van Amsterdam. Als er iemand is die veel van de relatie tussen cultuur en natuur afweet, is De Jong het wel: hij was onder meer hoogleraar Landscape Studies aan het Bard Graduate Center in New York en Harvard Senior Fellow Garden and Landscape Architecture.

Semâ Bekirovic over haar samenwerking met de natuur

Kunstenares Semâ Bekirovic vertelt over haar werk waarin ze organische groei en natuurlijke processen samen laat gaan met haar kunst. Wie is de uiteindelijke kunstenaar als je de natuur een kunstwerk laat creëren?

Semâ laat zich inspireren door de wetenschap: van warmtecamera’s tot zwarte gaten. Ook gaat Semâ regelmatig samenwerkingen aan met dieren, bijvoorbeeld slakken of bijen, om kunst te maken.

Koen Vanmechelen over Cosmopolitan Chicken project

“Ik ken geen enkele machine die zo hightec is als een kip.” Overal waar er mensen zijn, zijn er kippen, en iedere cultuur heeft zijn eigen kip. Er leven 7 keer zo veel kippen als mensen…

Koen Vanmechelen is een prominente Belgische kunstenaar. Hij is vooral beroemd vanwege zijn Cosmopolitan Chicken Project: een fascinerend onderzoek naar biodiversiteit bij kippen, dat uiteindelijk tot een kippenras moet leiden dat genen van alle kippenrassen ter wereld in zich heeft. Vanmechelen heeft zijn studio in een voormalige dierentuin en zijn projecten vinden over de hele wereld plaats. Interessant detail: de kunstenaar heeft meer dan 3.000 kippen en andere dieren.

Quiz

Welke kunst bestaat echt, en welke (nog) niet?

nog meer Artfest?

De komende weken zullen op De Correspondent diverse artikelen verschijnen rondom het thema kunst en natuur. Daar zullen we hier ook naar verwijzen.

Op 2 juni vindt de volgende Artfest plaats in de Tolhuistuin te Amsterdam. Die editie zal geheel in het teken staan van schandaal! Ook van die editie zullen we opnames maken die daarna hier te vinden zijn.