Van 4 t/m 9 november brengt Klik! Amsterdam Animation Festival je de beste internationale animatiefilms van dit moment. Bekijk hier iedere dag highlights.

The Pride of Strathmoor

- Einar Baldvin (VS)
Deze duistere en ietwat beklemmende animatie bevat documentaire elementen uit het dagboek van Pastor John Deitman uit 1927, over zijn gevecht met demonen en zichzelf.   

over klik! amsterdam animation filmfestival 2014

In de cultfilm Donnie Darko bespreken Donnie (Jake Gyllenhaal) en zijn vrienden de geslachtsorganen van de Smurfen, of eigenlijk het gebrek daaraan, want volgens tienerfilosoof Darko zijn de kleine blauwe wezentjes geslachtsloos: ‘Dat heb ik altijd zo onlogisch aan de Smurfen gevonden, want wat heeft het leven voor zin als je geen pik hebt?’

De Smurfendiscussie zou zomaar gevoerd kunnen worden op het Klik! Amsterdam Animation Festival, dat sinds 2007 in een speelse, enigszins anarchistische sfeer de beste internationale animatiefilms van dit moment toont.

Deze zevende editie is het hoofdthema gender en seksualiteit.
Met animatie is het onvoorstelbare toonbaar en dus bij uitstek geschikt om grenzen te verkennen en te overschrijden. In het themaprogramma ‘Boys, Girls & Beyond’, dat voorstellingen, debatten en lezingen bevat, is er aandacht voor overdreven stereotypen en voor illustere personages als Queer Duck en zijn maatje Bi-Polar Bear, een hond die zich eigenlijk een kat voelt, en een homoseksuele voetbalhooligan.

Het Ladies Night-filmprogramma is gewijd aan vrouwenseksualiteit, gevolgd door een Q&A met de makers onder leiding van Marije Janssen, programmamaker op het gebied van gender en seksualiteit.

Waarom in televisieanimatie de grenzen tussen de seksen steeds meer vervagen, legt sociaal wetenschapper Linda Duits uit in haar lezing ‘Boy Princesses & Girl Warriors’.

Verder een retrospectief van de Tsjechische filmmaker Michaela Pavlatova die controversiële thema’s en relaties behandelt met een dosis zwarte humor.

In de film I Know That Voice van Lawrence Shapiro zien we welke gezichten er schuil gaan achter stemmen van tekenfilmfiguren als Bubbles van de Powerpuff Girls en Batman.
Disney’s nieuwe korte animatie Feast beleeft zijn Nederlandse première op het festival.


Klik! 4 t/m 9 november in
Eye Amsterdam

Nog meer klik? NPO Cultura besteedt uitgebreid aandacht aan het festival op hun site.