Filmbewerking van het gelijknamige theaterstuk, over de bijzondere samenwerking tussen Armin van Buuren en het Concertgebouworkest bij koning Willem-Alexanders inauguratie – en het opzienbarende gesprek dat daaraan voorafging.

Als het Concertgebouworkest het verzoek krijgt om na de inauguratie van koning Willem-Alexander op te treden met Armin van Buuren, ontvangt chef-dirigent Mariss Jansons in zijn hotelsuite de voorzitter van het Inhuldigingscomité Hans Wijers en Erika van Buuren, de vrouw van de beroemde dj.

Er volgt een opzienbarend en hilarisch gesprek over het te verwachten optreden tijdens de troonswisseling. Wat voor de Nederlandse delegatie de aanloop is naar een gezellig partijtje, blijkt voor de gelauwerde Letse dirigent een kwestie van leven en dood.

Hannah van Lunteren, Guy Clemens en Sieger Sloot in 'Kunsthart'

theaterbewerking

Kunsthart werd eerder opgevoerd door theatergroep Mugmetdegoudentand onder regie van Lineke Rijxman en werd geselecteerd voor Theaterfestival 2015 als één van de beste voorstellingen van het seizoen. De voorstelling won de publieksprijs van Theater aan het Spui. Guy Clemens werd met zijn rol in Kunsthart genomineerd voor de Louis d’Or.

Scenarioschrijver Nathan Vecht heeft de mogelijke conversatie tussen Hans Wijers, Armin en Erika van Buren en de heer en mevrouw Jansons uit deze theatervoorstelling speciaal bewerkt voor televisie tot een aanstekelijk script, waarin de kijker zich een voorstelling kan maken van hoe de ondenkbare muzikale invulling van dit Kroningsconcert door de ijzeren logica van een bestuurder werkelijkheid werd.

De regie is van Mijke de Jong en Guy Clemens excelleert in een unieke dubbelrol. Andere hoofdrollen zijn voor Sieger Sloot en Hannah van Lunteren. Kunsthart werd voor televisie geproduceerd door Kleine Storm in co-productie met de VPRO.

van dezelfde makers

Hartstikke leuk toch?

uit VPRO Gids #51-52 (23 december 2017 t/m 5 januari 2018), auteur: Daan Schneider

De houding van ons staatshoofd ten opzichte van housemuziek is in de loop der jaren aanzienlijk veranderd. In een televisie-interview met de NOS in 1993 beantwoordde de toenmalige kroonprins Willem-Alexander een vraag naar zijn muzieksmaak als volgt: ‘Ik houd van zowel klassiek als modern. Als het maar geen house is, van die acid techno-troep. Het moet wel echte muziek zijn.’

Maar tijden veranderen, zo blijkt. Op handelsmissie in 2015 betrad koning Willem-Alexander in housebakermat Chicago het podium van het Nederlandse dj-duo Sunnery James en Ryan Marciano om daar hoogstpersoonlijk op play te drukken voor het klassieke housenummer ‘Move Your Body’ van Marshall Jefferson. De mensen gingen los en de koninklijke handen de lucht in. Een draai van honderdtachtig graden, aangezien Jefferson nota bene als een van de pioniers geldt van de housemuziek die Willem-Alexander in 1993 nog als non-muziek omschreef.

Hannah van Lunteren, Guy Clemens en Sieger Sloot in 'Kunsthart'

Ook bij de inauguratie van de koning in 2013 was de elektronische muziek vertegenwoordigd – weliswaar niet in de vorm van acid house, maar de misschien wat lichter verteerbaar te noemen trance van dj-wereldster Armin van Buuren. Tijdens de Koningsvaart over het IJ ter viering van de inhuldiging werd op de kop van het Java-eiland namelijk een gezamenlijk optreden gegeven van Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest. Die opmerkelijke combinatie paste perfect in het door de gemeente Amsterdam geformuleerde thema van de Koningsvaart: ‘alles waar Nederland trots op is’. Tegen het draaiboek in stapte het koningspaar bij het betreffende optreden – naar verluidt spontaan – van boord om de dj persoonlijk te begroeten.

Een nieuwe televisiebewerking van het toneelstuk Kunsthart (Mugmetdegoudentand, 2015) laat vanavond zien hoe dit uitzonderlijke samenspel tot stand gekomen zou kunnen zijn. In het stuk blijkt de samenwerking een wens te zijn geweest van de toekomstige koning zelf. De Letse chef-dirigent Mariss Jansons houdt in zijn hotelkamer een verkennend gesprek met de voorzitter van het inhuldigingscomité Hans Wijers en Erika van Buuren, de vrouw van Armin, die zelf op dat moment in São Paolo staat te draaien.

Wat volgt is een ongemakkelijke en vermakelijke botsing tussen het ‘hartstikke leuk toch, wat we gaan doen met z’n allen?’ van Wijers en Van Buuren en de plechtige overpeinzingen van Jansons, die zich in alle ernst afvraagt wat het artistieke idee achter de samenwerking zou moeten zijn. Guy Clemens, die in een dubbelrol zowel Jansons als diens echtgenote vertolkt, werd bij de originele theateruitvoering in 2015 genomineerd voor een Louis d’Or.