zaterdag 30 december, 22.35 uur, NPO 2

Kunsthart

Filmbewerking van het gelijknamige theaterstuk, over de bijzondere samenwerking tussen Armin van Buuren en het Concertgebouworkest bij koning Willem-Alexanders inauguratie – en het opzienbarende gesprek dat daaraan voorafging.

Kunsthart
zaterdag 30 december, 22.35 uur, NPO 2

Als het Concertgebouworkest het verzoek krijgt om na de inauguratie van koning Willem-Alexander op te treden met Armin van Buuren, ontvangt chef-dirigent Mariss Jansons in zijn hotelsuite de voorzitter van het Inhuldigingscomité Hans Wijers en Erika van Buuren, de vrouw van de beroemde dj.

Er volgt een opzienbarend en hilarisch gesprek over het te verwachten optreden tijdens de troonswisseling. Wat voor de Nederlandse delegatie de aanloop is naar een gezellig partijtje, blijkt voor de gelauwerde Letse dirigent een kwestie van leven en dood.

Hannah van Lunteren, Guy Clemens en Sieger Sloot in 'Kunsthart'

theaterbewerking

Kunsthart werd eerder opgevoerd door theatergroep Mugmetdegoudentand onder regie van Lineke Rijxman en werd geselecteerd voor Theaterfestival 2015 als één van de beste voorstellingen van het seizoen. De voorstelling won de publieksprijs van Theater aan het Spui. Guy Clemens werd met zijn rol in Kunsthart genomineerd voor de Louis d’Or.

Scenarioschrijver Nathan Vecht heeft de mogelijke conversatie tussen Hans Wijers, Armin en Erika van Buren en de heer en mevrouw Jansons uit deze theatervoorstelling speciaal bewerkt voor televisie tot een aanstekelijk script, waarin de kijker zich een voorstelling kan maken van hoe de ondenkbare muzikale invulling van dit Kroningsconcert door de ijzeren logica van een bestuurder werkelijkheid werd.

De regie is van Mijke de Jong en Guy Clemens excelleert in een unieke dubbelrol. Andere hoofdrollen zijn voor Sieger Sloot en Hannah van Lunteren. Kunsthart werd voor televisie geproduceerd door Kleine Storm in co-productie met de VPRO.

van dezelfde makers