'Mijn vader is een vliegtuig' is de verfilming van de in 2018 verschenen gelijknamige roman van Antoinette Beumer, waarvan gedeeltes zijn gebaseerd op haar eigen leven. Met in de hoofdrollen, naast Elise Schaap en Pierre Bokma, ook Maarten Heijmans en Stefan Rokebrand.

Eva (Elise Schaap) lijkt alles te hebben wat ze zich maar wensen kan, maar wanneer haar moeder (Liz Snoijink) plotseling overlijdt, merkt Eva ineens hoe ontwrichtend het is dat ze niets weet over haar verleden. Haar vader (Pierre Bokma), die al dertig jaar in een psychiatrische inrichting woont, is ineens de enige bron van informatie. Maar hoe betrouwbaar is hij? Gedreven door de vrees dat ze ook haar verstand zal verliezen begint Eva een zoektocht naar haar verleden.

Elise Schaap in Mijn vader is een vliegtuig

het verhaal

Vlak na Eva’s veertigste verjaardag sterft haar moeder Willemien onverwacht. Een stil, bijna stiekem vertrek, typerend voor haar moeder.

Eva, zakenvrouw in de reclame, had geen bijzonder hechte relatie met Willemien. Ze neemt het organiseren van de begrafenis dan ook ter hand zoals ze dat met de productie van een commercial zou hebben gedaan.

Maar op een onbewust niveau begint bij Eva van alles te schuiven. Ze komt erachter dat Willemien het nodige verzwegen heeft, vooral over haar vader Joost, die al 34 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft en die Eva al meer dan dertig jaar niet heeft gezien. 

Eva krijgt nachtmerries, en gezichtsbedrog en hallucinaties ontwrichten al gauw het veilige (gezins)leven dat ze leidt. Een sluimerend gevoel van paniek steekt voortdurend de kop op. Ze vertrouwt zichzelf niet meer.

Om haar kinderen te beschermen, neemt ze haar intrek in de flat van haar moeder. Ze moet uitzoeken wie ze is en of ze misschien net zo gek aan het worden is als haar vader.

Waar komt haar angst vandaan? En waarom heeft haar moeder over zoveel cruciale dingen gelogen of gezwegen? Die blijkt daar hele goede redenen voor te hebben gehad...

Elise Schaap en Liz Snoijink

Elise Schaap als Eva en Pierre Bokma als haar vader Joost

over de regisseur

Antoinette Beumer (1962) is regisseur en schrijver. Zij maakte o.a. de succesvolle tv-series Willemspark en In therapie en de films Loft, Jackie en Soof. Haar debuutfilm De gelukkige huisvrouw was een groot succes en met meer dan 500.000 bezoekers goed voor een platina film. Haar film Jackie, met in de hoofdrollen Carice en Jelka van Houten en Holly Hunter, ging in 2012 in première op het Toronto International Film Festival.

In 2018 verscheen Beumers debuutroman Mijn vader is een vliegtuig bij uitgeverij Lebowski. Het boek ontving lovende kritieken en won de Hebban Debuutprijs 2018. Daarnaast werd het boek genomineerd voor De Bronzen Uil 2018, een Belgische prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het jaar.

Sinds november 2021 is Antoinette Beumer Director Benelux Scripted Series bij Netflix.

Mijn vader is een vliegtuig is geproduceerd door Topkapi Films en VPRO, met steun van Het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en COBO.