Zes wetenschappers troffen elkaar tijdens een ontmoeting van een dag. 'Die dag was wild, vreemd en belangwekkend... Ieder van ons is door die dag veranderd,' zou Oliver Sacks later schrijven.

Met Een schitterend ongeluk maakte Wim Kayzer in 1993 een serie waarin zes wetenschappers hun visie gaven op hun werk en de wereld, met als centraal thema: tot waar bent u gekomen in uw begrip over ons denken en doen? Wat heeft de wetenschap ons eigenlijk gebracht aan het einde van de twintigste eeuw: kennis of begrip?

Een van hen was neuroloog Oliver Sacks. Begin dit jaar maakte Sacks bekend dat hij ongeneeslijke tumoruitzaaiingen in zijn lever had, waar hij afgelopen zondag 30 augustus aan overleden is. Sacks was een populair schrijver over het brein, bekend van boeken als Awakenings (1973) en The Man Who Mistook His Wife for a Hat (1985).

De vijf andere wetenschappers waren de zoöloog en palentheoloog Stephen Jay Gould († 2002), de wetenschapsfilosoof Stephen Toulmin († 2009), de filosoof Daniel C. Dennett, de biochemicus en celbioloog Rupert Sheldrake en de natuurkundige Freeman Dyson. De zes wetenschappers troffen elkaar tijdens een ontmoeting van een dag. 'Die dag was wild, vreemd en belangwekkend... Ieder van ons is door die dag veranderd,' zou Oliver Sacks later schrijven.

Oliver Sacks overleed op 82-jarige leeftijd in New York. Sacks was al geruime tijd ziek. Hij leed aan kanker. Sacks werd vooral bekend vanwege zijn boeken over de afwijkingen in de hersenen bij mensen.

Een schitterend ongeluk

uitgezonden op maandag 31 augustus 2015

Naar aanleiding van het overlijden van de beroemde Britse neuroloog en schrijver Oliver Sacks herhaalde de VPRO een aflevering van Een schitterend ongeluk, waarin Wim Kayzer een ontmoeting met hem had.

Bekijk de aflevering op NPO Start via de onderstaande button.