Wie zijn onze verzetshelden? Romana Vrede en performer, maker en master of sceneries OTION eren in Tijd zal ons leren de helden in het verzet tegen de slavernij. Want net zo lang als er slavernij bestond, was er verzet. In de voorstelling die zij bij Het Nationale Theater maakten, herdefiniëren zij het woord ‘held’ en vertellen onbekende verhalen van de helden tijdens onze koloniale tijd.

live registratie: Tijd zal ons leren

In Tijd zal ons leren brengt Romana Vrede haar persoonlijke verhaal en dat van de helden tegen de slavernij, onder begeleiding van livemuziek van OTION en in regie van Erik Whien. Het zijn verhalen over Afrika, de Amerika’s en de Caraïben, maar ook uit Europa en Azië. Over Tula, de Marrons, One-Tété Lohkay, de Bandanezen, Georges Biassou, Dutty Boukman en nog vele andere verzetshelden. Tijd zal ons leren is uitgegroeid tot een reis vol met (onbekende) verhalen, een talkshow, een podcast, theatervoorstellingen deze tv-registratie.

over Romana Vrede
Romana Vrede is acteur, theatermaker en schrijver. In haar debuutroman De Nobele Autist beschrijft ze de relatie met haar autistische en verstandelijke beperkte zoon Charlie en in 2016 maakte ze de voorstelling Who’s Afraid of Charlie Stevens over hem. Vrede speelde in verschillende films en series waaronder Moordvrouw, Hiernamaals en De Matchmaker. Sinds 2017 maakt ze deel uit van Het Nationale Theater (HNT), het jaar waarin ze de Theo d’Or voor haar rol in Race ontving en in 2018 een Colombina nominatie voor The Nation. Ze werd ook genomineerd voor Gouden Kalf in 2021 voor haar hoofdrol in I Don't Wanna Dance. Dit jaar had zij een hoofdrol in de NPO serie Santos.

over OTION
Performer, Maker en Master of Sceneries OTION (Amsterdam, 1987) maakte kennis met Het Nationaal Theater tijdens het spelen van zijn solovoorstelling ICARO (2020) en was te zien in Dichter Bij Leedvermaak (2021). In 2022 werd hij genomineerd voor de Prins Bernhard Cultuurprijs voor zijn bijdrage aan Tijd Zal Ons Leren. Recentelijk componeerde hij het audio werk Frekti Singi voor de tentoonstelling Continue This Thread (2023) van het Amsterdam Museum en de muziek voor de theatervoorstelling De Foetus Hemel van Ulrike Quade Company. Zijn band OTION and the Submarines debuteerde met de show Ripple tijdens het Opera Forward Festival (2023).

over Het Nationale Theater
Het Nationale Theater is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en maakt voorstellingen voor het hele land. De artistieke leiding bestaat uit Eric de Vroedt (Het Nationale Theater) en Noël Fischer (HNTjong), zij werken met een huisensemble van zeventien acteurs. Alle lagen van de theaterwereld komen in Het Nationale Theater samen: met een eigen decoratelier en kostuumatelier en drie locaties in het hart van Den Haag. Het Nationale Theater reist met eigen producties naar meer dan 40 steden door het hele land. Het is de enige landelijke theaterorganisatie die voorstellingen voor alle leeftijden maakt.

concept, tekst en spel: Romana Vrede
muziek en spel: OTION, master of sceneries
regie: Erik Whien
scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck
kostuum: Rebekka Wörmann & Nen Xavier
licht: Julian Maiwald
dramaturgie: Remco van Rijn en Simone Zeefuik
regieassistentie: Rodney Verhoeven
techniek: Paul in het Veld, Marco Alibux, Wil Caspers en Ivo Pas
marketing: Macy Pole
pers: Koen Waanders
productie: Rodney Verhoeven (productieleider), Brechje Weerd (productiemedewerker)
productie randprogramma: Stephanie Soemanta en Wilma Heerings
decor: Het Nationale Decoratelier, Showtex Nederland
producent: Het Nationale Theater

meer