Tijdens de Filmweek 2022 worden tussen 24 december en 1 januari ruim veertig arthouse films uitgezonden op NPO 2 Extra en op NPO Start. Filmjournalist Noa Johannes vroeg 8 filmliefhebbers naar hun persoonlijke favoriet.

Arthur Japin over La danseuse

Noa Johannes in gesprek met schrijver Arthur Japin over La danseuse,een wervelende film over de Amerikaanse belle-epoquedanseres Loïe Fuller, die het publiek van de Parijse Folies Bergère betoverde met haar ingenieuze dans- en lichtspektakels.

Stine Jensen: On Chesil Beach

Noa Johannes in gesprek met filosoof Stine Jensen, die een groot liefhebber is van On Chesil Beach - het boek én de film. Een prachtig gedoseerd verhaal over liefde, seks en de angst voor het onbekende.

Margot Ros: A Pigeon Sat on a Branch...

Noa Johannes in gesprek met actrice Margot Ros, die een groot liefhebber is van de film A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence. 'Bekijk deze film niet als een komedie, maar als drama, waar ook best om te lachen is.'

Danyael Sugawara: Fish Tank

Noa Johannes in gesprek met Danyael Sugawara, die een groot liefhebber is van Fish Tank, een drama over de 15-jarige Mia die alles doet om te voorkomen dat ze naar huis moet. Want daar is het een liefdeloze bende. Connor, de nieuwe vriend van haar moeder, lijkt voor een betere sfeer te zorgen.

Philo Boss: While We're Young

Noa Johannes in gesprek met radiomaker Philo Boss, die een groot liefhebber is van de vileine komedie While We're Young. Over de gelukkig getrouwde veertigers Josh en Cornelia, die denken alles goed voor elkaar te hebben, tot ze bevriend raken met de twintig jaar jongere Jamie en Darby, naast wie ze opeens wel erg gezapig afsteken.

Shariff Nasr: Cidade de Deus

Noa Johannes in gesprek met regisseur Shariff Nasr. Hij is groot liefhebber van de Braziliaanse film Cidade de Deus. Over de opkomst van drugsbendes in de favela, waarin kleine jongetjes met wapens zwaaien, drugs gebruiken en bij bosjes sterven. Toch is het geen zwaarmoedige tranentrekker; regisseur Fernando Meirelles verpakt het als een flitsende, zwarte komedie.

Floor van der Meulen: Like Father, Like Son

Noa Johannes in gesprek met regisseur Floor van der Meulen. Zij is een groot liefhebber van de Japanse film Like Father, Like Son. Over vier ouders, twee rijke en twee minder rijke, die te horen krijgen dat hun twee zonen bij de geboorte verwisseld zijn. Ze staan voor een dilemma: wie beschouwen ze als hun echte zoon en moeten ze de jongetjes ruilen?

Thorn de Vries: The Peanut Butter Falcon

Noa Johannes in gesprek met acteur Thorn de Vries, die een groot liefhebber is van The Peanut Butter Falcon. Over twintiger Zack die ontsnapt uit een verzorgingstehuis en op zoek gaat naar een legendarische showworstelaar, van wie hij het vak hoopt te leren. Onderweg krijgt hij hulp van een ruige visser.