In de VPRO-serie Frontlinie brengt Bram Vermeulen verdiepende, verhalende en onthullende buitenlandjournalistiek. Abonneer je nu op de nieuwsbrief van Frontlinie en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees-, kijk- en luistertips in je inbox.

indringende verhalen in Frontlinie

In de journalistieke VPRO-serie Frontlinie bericht correspondent Bram Vermeulen op indringende wijze over ontwikkelingen uit de hele wereld die in ons dagelijkse nieuws vaak niet meer dan een voetnoot zijn.

Door middel van actuele reportages op televisie, in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland en via de nieuwsbrief vertelt Bram verhalen die onlosmakelijk met ons leven hier verbonden zijn.

nieuw: podcast Achter de Frontlinie

In de nieuwe podcast Achter de Frontlinie spreekt Bram Vermeulen met reizigers: journalisten, wetenschappers en experts die kritisch kunnen kijken naar onze rol aan de frontlinies van onze tijd. Wat zijn de gevolgen van Nederlands (buitenland)beleid? En welke plek nemen we in, in Europa, het Westen en de wereld?

nieuwste afleveringen

wie is Bram Vermeulen?

Bram Vermeulen is journalist. Sinds 2001 werkte hij als correspondent voor NRC Handelsblad. Eerst in Zuid-Afrika, vervolgens in Turkije en daarna opnieuw in Zuid-Afrika. Daarnaast maakte hij reportages voor de NOS.

Vanaf januari 2021 is Bram terug in Nederland. Voor de verhalen gaat hij wel nog steeds op reis, voor de VPRO en NRC. 

Voor de VPRO maakte hij eerder series als Langs de grenzen van Turkije, In TurkijeDwars door Afrika, De trek en Sahara. Ook maakte hij al de documentaires Mr. Gus, handelaar in oorlog en Cape Town, Gang Town, Lockdown.

Pakhuis de Zwijger: achter de Frontlinie

De oorlog in Gaza verdeelt niet alleen burgers en politici, maar ook nieuwsredacties. Verslag doen over het conflict tussen Israël en Palestina (of moet je ‘de Palestijnse gebieden’ zeggen?) is al snel een mijnenveld, maar hoe doe je dat eerlijk en gebalanceerd als het speelveld niet gelijk is?

De makers van Frontlinie gingen op 14 november 2023 in Pakhuis de Zwijger in gesprek met collega-journalisten, over de journalistieke dilemma’s bij het verslaan van dit conflict. Hoe achterhaal je wat de waarheid is als je zelf geen toegang hebt tot het gebied? Wie geloof je en hoe bewaak je je onafhankelijkheid en professionele distantie?

Kijk het gesprek hiernaast.