Al meer dan een jaar wordt een smerige strijd gevoerd in ‘de Donbass’, een gebied rijk aan kolen en industrie in het oosten van Oekraïne.

Er zijn al meer dan zesduizend doden gevallen. Jelle praat met Russische rebellen aan het front, want wat zijn dat nou eigenlijk voor mensen? Ook bezoekt hij de opera van Donetsk waar elke dag een voorstelling is, oorlog of niet.

verdieping: crisis in Oekraïne

Oekraïne domineert al bijna twee jaar het wereldnieuws. Toch weten mensen maar weinig over het land zelf, vindt journalist en historicus Fleur de Weerd. Wat gaat er schuil achter de verhalen over de corrupte oligarchieen het bloedige conflict met Rusland? Sinds 2012 reist ze met wankele busjes en obscure nachttreinen kriskras door Oekraïne. Ze sprak met mijnwerkers in Novodonetsk, hoerenmadams in Odessa, smokkelaars in Oezjhorod en met nationalisten in Lviv. Begin oktober (2015) verscheen bij uitgeverij Atlas Contact haar debuut: ‘Het land dat maar niet wil lukken. Een reis door het grillige Oekraïne’. In Bureau Buitenland sprak Chris Kijne met de auteur.
Haar valt op dat steeds meer jongeren worstelen met de vraag welke identiteit bij Oekraïne past. Volgens haar hebben ze geen geloof meer dat het op korte termijn goed komt. Ze willen weg of het land al hebben verlaten.

'Ze zijn teleurgesteld in de afloop van de revolutie, ze geloven niet meer in verbetering. Ze vergelijken het met de Oranjerevolutie, die in hun ogen uiteindelijk ook nergens toe heeft geleid. Ze weten: niemand heeft een beeld bij Oekraïne, alleen maar het beeld van: 'Oekraine daar mislukt alles'.'

Nog dieper: chronologie crisis

Vanaf het staakt-het-vuren in februari 2015 tot op de dag van vandaag kan je via deze timeline volgen wat er gebeurt en is gebeurd in Oekraïne. Je kan er een quiz over maken; Hoeveel verkiezingen waren er bijvoorbeeld afgelopen jaar? Hoeveel presidenten de laatste 24 maanden? Hoeveel vredesbesprekingen en met welke partijen?

De MH17-ramp en het referendum, geïnitieerd door GeenPeil en uitgevoerd op 6 april 2016, brachten de Krim-oorlog voor Nederland dichtbij.

meer Oekraïne bij de vpro

Oekraïne bestaat als land pas sinds 1991. Vlak voor het zover is, maakt regisseur Frank Wiering een reportage over de onafhankelijkheidsbeweging Roeg in de stad Lvov (Lemberg). Bekijk deze aflevering van het vpro-televisieprogramma Diogenes uit 1990. Plus meer reportages en interviews uit en over Oekraïne bij de vpro. ►Bekijk Diogenes en meer