Hoeveel betekent je afkomst nog in de Britse samenleving, dat onderzoeken we in de vierde aflevering van Het Groot-Brittannië van… Historica en schrijfster Kate Williams neemt ons mee van arbeidersgezinnen in het rustige Wales, naar elitaire studentenclubs in traditioneel Oxford.

Wil je carrière maken in Groot-Brittannië, dan ben je al snel op Engeland aangewezen. De universiteiten van Oxford en Cambridge bieden de beste basis voor een goede toekomst en wil je het in de politiek of in de financiële wereld maken, dan moet je in Londen zijn. Maar hoe bereikbaar is die wereld voor mensen die opgroeien in een arbeidersgezin? Die vraag vormt de rode draad in de vierde aflevering van Het Groot-Brittannië van…

Welshwoman Kate Williams woont al jaren in Engeland, maar voelt nog altijd een sterke band met haar vaderland. Haar vader maakte de stap van het platteland van Wales naar het stadse leven in Engeland en ging als advocaat werken in Birmingham. Ze weet nog goed dat het daar moeilijk aarden was: ‘De andere meisjes op de private school hadden rijke ouders, die in dure huizen woonden. Ik was daar een vreemde eend in de bijt.’

Als historica is Williams in het bijzonder geïnteresseerd in de klassenmaatschappij. Ze ziet dat mensen die opgroeien op het armere platteland van Wales maar moeilijk de stap naar het veel duurdere leven en onderwijs in Engeland kunnen maken. Een klassenmaatschappij bestaat volgens haar zeker nog in Engeland.

Kate Williams over haar boek over Queen Elisabeth
Bron: Royal Author - May 2012

Biografe

Al tijdens haar studie geschiedenis aan de universiteit van Oxford heeft Kate Williams een bijzondere interesse in de Britse klassenmaatschappij en dan met name in het vorstenhuis. Ze studeert af met een biografie van Lady Emma Hamilton. Een vrouw van normale komaf die eind achttiende eeuw de minnares is van de voorname Britse marineofficier Lord Nelson. De biografie wordt uitgebracht onder de titel England’s Mistress en ontvangt veel lovende kritieken. Zowel The Indepedent als The Times bekronen het boek tot het boek van het jaar 2004.

In navolging van England's Mistress brengt Williams nog verschillende bibliografieën en boeken uit, onder andere over de jonge jaren van Queen Elisabeth en ze werkt mee aan BBC-programma’s over het vorstenhuis. Ook wordt ze regelmatig ingeschakeld als deskundige of nieuwsverslaggever als het om het koningshuis gaat.