In de laatste aflevering van het Groot-Brittannië van… trekken we door de Engelse Midlands. Waar Times-journalist Sathnam Sanghera laat zien hoe het is om als onderdeel van een etnische minderheid op te groeien.

Het slotstuk van Het Groot-Brittannië van… speelt zich grotendeels af in Wolverhampton, een middelgrote industriestad in de Engelse Midlands en de geboortestad van schrijver en journalist Sathnam Sanghera. Opvallend aan de stad is dat de op één na grootste religie hier Sikhisme is, het geloof van de van oorsprong Indiase minderheid uit de Punjaab-regio. Uit dit gebied kwamen in de jaren zestig duizenden arbeidsmigranten naar Wolverhampton, om daar in de zware industrieën te werken.

Sanghera komt uit zo'n Sikh-familie en dit heeft veel invloed op zijn kinderjaren gehad. Hij schreef er het boek The Boy with the Topknot over, verwijzend naar de religieuze haarknot die Sikh dragen, omdat het geloof hen verbiedt het haar te knippen. ‘Ik zag eruit als een meisje’, zegt Sanghera als hij een jeugdfoto laat zien. Maar hij werd er niet om uitgelachen op school. Meer dan de helft van zijn klasgenoten was Sikh.

In een interview met de uitgever vertelt Sanghera over zijn boek 

Enoch Powell

De familie van Sanghera is in de jaren zestig naar Groot-Brittannië gekomen. In die jaren zijn arbeidersmigranten uit de voormalig Engelse kolonies hard nodig om mee te helpen het land op te bouwen. Maar ze worden niet door iedereen met open armen ontvangen. Veel Britten voelen zich bedreigd door de komst van de gastarbeiders. Het Britse parlementslid Enoch Powell uit Wolverhampton waarschuwt in een controversiële speech in 1968 voor de volgens hem 'desastreuze gevolgen' van de massaimmigratie. Deze speech is helaas niet meer online terug te kijken.

UKIP

De brug naar het nu is niet moeilijk te maken. Met de parlementsverkiezingen in aantocht blijft de aanhang voor de Britse antimigratiepartij UKIP (United Kingdom Independence Party) groeien. De partij heeft vooral veel aanhang onder de Britten die lijden onder de hoge werkeloosheid en de hoge huizenprijzen. Verschil met de jaren zestig is dat nu met name de arbeidsmigranten uit 'het nieuwe Europa' ongenoegen bij de Britten veroorzaken. 

Sathnam Sanghera spreek met bezoekers van een Poolse kerkdienst in Wolverhampton