Een regisseur die de dagelijkse struggle van de gewone mens verbeeldt, in portretten vol mededogen en ironie. Al 25 jaar maakt de regisseur van Hollands Welvaren, Michiel van Erp, op die manier bijzondere televisie.

Ellen van Dalen

de loopbaan van de regisseur

Michiel van Erp is al een kwart eeuw documentairemaker. Voor de VPRO maakte hij verschillende kinderprogramma's. Zijn carrière kwam pas goed op gang toen hij in 1996 voor de VARA de serie Lang Leve... ging maken: een reeks televisiedocumentaires waarin gewone mensen op een buitengewone manier werden geportretteerd. Hij won er verschillende prijzen mee, onder meer de 'silver medal award' op het New York Filmfestival. Van Erp vestigde daarmee naam als chroniqueur van Klein Nederland.

Van Erp werd geboren in 1963 en groeide op in Eindhoven, waar zijn ouders een muziekwinkel runden. Hij studeerde industriële vormgeving aan de TU in Delft. Liever was hij naar de toneelschool gegaan, maar daar vonden ze hem te jong. Na zijn afstuderen aan de TU werkte hij alsnog een aantal jaren als acteur. Via het theater kwam hij bij de televisie terecht. Na Lang Leve... (1996-2003) volgden er meer series waaronder Ons Genoegen (1996) en Op Avontuur (2003). Daarnaast maakte hij ook documentaires  als Vergeet Mij Niet (2002), over de Zangeres Zonder Naam en de bioscoopfilm I am a woman now (2011), over de eerste generatie transseksuelen die zich in de jaren vijftig en zestig in Casablanca laten opereren. Recenter is zijn succes rond de dramaserie Ramses (2013), waar hij zowel de Nipkowprijs, een Gouden Kalf als Prix Europa voor won. Hieronder kun je meer over dit werk terug zien en/of lezen.

mug met gouden tand

Maar het theater bleef lonken en in 2001 debuteerde hij als regisseur bij theatergezelschap Mug Met De Gouden Tand. Later werd hij daar artistiek leider, samen met goede vriend Frank Houtappels en Mugoprichters Joan Nederlof en Marcel Musters.

Hoewel hij voor het theater blijft regisseren (in 2014 nog de voorstelling Afterparty) blijkt zijn echte roeping toch de documentaire. Hij maakte indruk met Op Handen Gedragen (2003), de film over de voorbereidingen op de begrafenis van Prins Claus, Pretpark Nederland (2006), Angst (2009) en  Beatrix, Majesteit (2009): allemaal producties van De Familie, het bedrijf dat hij sinds 2003 samen met Monique Busman leidt.

meer van erp bij de vpro

Wil je meer weten over de regisseur, luister dan onder meer het Marathoninterview uit 2010 met Lotje IJzermans. Dan kom je ook meer te weten over 'de persoon Van Erp' (de maker is doorgaans niet heel vrijpostig in interviews over zijn privéleven en eigen gevoelens). Het gesprek gaat over identiteit en ironie, fictie en nonfictie, angst en vergankelijkheid. Thema's die vaak terug komen in zijn werk.

Michiel van Erp heeft meer gedaan voor en met de VPRO. Luister het gesprek met Pieter van der Wielen in Nooit Meer Slapen over de dramaserie Ramses (2014) die Van Erp regisseerde. 'Het plezier tijdens het draaien van deze serie was dat ik de acteurs tot echte mensen probeerde terug te toveren. De doorleefde scènes moet je voelen en het mag niet enkel techniek zijn.'

Over I'm a woman now sprak hij met Chris Kijne als Regisseur aan de keukentafel en je kunt kijken naar Tijd van je leven.

marathoninterviewen met van erp