De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten we maar weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? 'Maandverbond' is terug en verkent vanaf 25 oktober, live via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe. Op 24 oktober trappen hosts Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn de Vries, Fatima Warsame en Frank van der Lende deze nieuwe editie af met 'De ongestelde vragenshow' op NPO 3. Aansluitend wordt de documentaire 'Hormoonrevolutie' uitgezonden.

de ongestelde vragenshow

dinsdag 24 oktober om 20.25 uur op NPO 3 & NPO Start

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten we maar weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Host Dzifa Kusenuh beantwoordt samen met Thorn de Vries, Lize Korpershoek, Fatima Warsame, Frank van der Lende en gynaecoloog Ingrid Pinas en andere (ervarings)deskundigen allerlei ongestelde vragen over de cyclus.

Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wel een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent?

Kijk op dinsdag 24 oktober om 20.25 uur op NPO 3 & NPO Start.

hormoonrevolutie

dinsdag 24 oktober om 21.10 uur op NPO 3 & NPO Start

In de documentaire Hormoonrevolutie gaat het over wat hormonen eigenlijk doen met ons lichaam. Acteur en activist Thorn de Vries laat ons de kracht van geslachtshormonen zien aan de hand van de verhalen van Sharan Bala, Max Moszkowicz, Ryan Ramharak en Savannah Wolin, die allemaal een andere hormoonhuishouding hebben dan de gemiddelde mens.

Iedereen wordt gedreven door verschillende innerlijke en externe krachten. Een drang naar geluk, naar succes, naar verbinding of rust. De zorg voor ons lijf, ons brein, onze omgeving, je humeur, je slaap, je gesteldheid – allemaal hebben ze invloed op het verloop van je dag, én je leven. Maar waar we het weinig over hebben, is de invloed van testosteron en oestrogenen op al deze zaken.

Thorn de Vries stelt Sharan Bala, Ryan Ramharak, Max Moszkowicz en Savannah Wolin voor. Zij vertellen over hun eigen belevingen en geven ons een inkijkje in de wondere wereld van de geslachtshormonen. Waar de een al jaren bewust is van zijn hormonen en de andere net pas ontdekt wat er in hun lichaam gebeurt, hebben ze allemaal een unieke band met hun hormoonhuishouding.

Sharan Bala (36, zij/haar) 

Sharan is intersekse. Ze is geboren met een lichaam dat niet past binnen de normatieve definities van man en vrouw. Nog voordat ze er zelf over kon beslissen, hebben artsen besloten van haar een meisje te maken. Sharan vertelt welke invloed hormonen op haar leven hebben en hoe ze zoekt naar de juiste balans na de radicale beslissing van artsen die haar leven veranderde.

Ryan Ramharak (31, die/diens) 

Ryan is geboren met een vrouwenlichaam, maar identificeert zich niet als vrouw. In diens twintiger jaren besluit Ryan een hormoon-transitie te ondergaan en met testosteron diens lichaam te vermannelijken. Tijdens deze transitie koos Ryan ervoor om zwanger te worden. Ryan vertelt hoe hormonen helpen diens beste leven te leiden, maar ook wat de hormoonschommelingen met die doen.

Max Moszkowicz (45, hij/hem) 

Op zijn 38e staat Max on top of the world; hij heeft net een film uitgebracht die goed wordt ontvangen, zijn vrouw is net bevallen van een zoon... en toch voelt Max zich enorm down en futloos. Dan hoort hij op een podcast toevallig iets over de effecten van een lage testosteronspiegel. Max laat zich testen en leert dat dit inderdaad de oorzaak is van zijn klachten. Door TRT (Testosteron Replacement Therapy) krijgt hij zijn leven weer op de rit en voelt hij zich beter dan ooit.

Savannah Wolin (20, zij/haar) 

Savannah is een jonge trans vrouw en staat op de wachtlijst voor hormoontherapie. Savannah deelt wat het moeten wachten met haar doet en hoe enorm ze uitkijkt naar de veranderingen die oestrogenen haar gaan brengen. In een gesprek met oudere trans vrouwen leert ze over wat haar te wachten staat en reflecteert ze over de mogelijke ongewenste consequenties van een medische transitie.

Hormoonrevolutie is een samenwerking van de VPRO en De Transketeers.

De makers 

De Transketeers is in 2015 opgericht door Bart Peters, Chris Rijksen en Jonah Lamers. De mediamakers produceren korte documentaires, educatieve video’s, web- en TV-series; allen met een sterke focus op positieve beeldvorming van diversiteit. Ze schuwen taboes niet, maar stellen deze op een luchtige manier aan de kaak. De Transketeers brengen professionele kennis als filmmakers samen met ervaringsdeskundigheid op het gebied van genderdiversiteit. 

Sharan

Ryan

Max

Savannah

maandverbond

vanaf dinsdag 25 oktober

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten we maar weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar?

Prijswinnend online programma Maandverbond is terug en verkent vanaf 25 oktober, live via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe. Op 24 oktober trappen hosts Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn de Vries, Fatima Warsame en Frank van der Lende deze nieuwe editie af met De ongestelde vragenshow op NPO 3. Aansluitend wordt de documentaire Hormoonrevolutie uitgezonden.

Ga mee op hormoonsafari en meld je hier aan
Lees hier meer over Maandverbond