Elmar Svavarsson werkte als trader bij een grote IJslandse bank. Tot de bank failliet ging. Elmar was één van de 36 bankmedewerkers die veroordeeld werden voor fraude, en kreeg een gevangenisstraf van vier jaar.

De wereldwijde financiële crisis in 2008 leidde tot het faillissement van grote IJslandse banken en dat bracht het land aan de rand van de afgrond. Feitelijk was ook de staat IJsland vrijwel failliet. Jarenlang werd er onderzoek gedaan naar de verantwoordelijken. Uiteindelijk werden vanaf 2012 maar liefst 36 bankmedewerkers veroordeeld. Twintig daarvan moesten daadwerkelijk de cel in. 

veroordeeld

Elmar Svavarsson, vader van een jong gezin, was een van die veroordeelden. Als trader deed hij vele duizenden transacties, maar een paar daarvan bleken bij nader onderzoek verdacht. 

Hij kreeg een gevangenisstraf van vier jaar. Hoewel hij uiteindelijk korter vastzat, heeft de veroordeling uiteraard flinke impact gehad op zijn gezin. Toch gelooft hij nog steeds niet dat hij enige invloed heeft gehad op wat er misging.

Hij vindt dat hij onderdeel uitmaakte van een systeem, waarbinnen hij de regels volgde. Hij denkt niet dat hij ook maar íets had kunnen doen om de bankencrisis te voorkomen. 

Tegenlicht: De schuld van de bank

Door toedoen van de banken zat Nederland in de diepste crisis sinds de jaren dertig. Miljarden euro’s belastinggeld waren nodig om het financieel systeem op de been te houden.

Hadden we, achteraf gezien, de banken niet beter failliet kunnen laten gaan? Op IJsland zien we hoe de bevolking met vallen en opstaan de macht op de banken terug aan het veroveren is.