over de serie

Johan: logisch is anders

De mens achter de mythe. De VPRO-dramaserie over Johan Cruijff toont de voetballegende ook als zoon, vader, echtgenoot, broer en mentor. Onnavolgbaar natuurlijk, want logisch is bij Cruijff altijd anders.

logisch is anders

Anders is het verhaal van de legendarische voetballer die de Spanjaarden El Salvador noemen, de verlosser. De serie vertelt niet alleen de hoogte- en dieptepunten van zijn voetbalcarrière, maar duikt ook in zijn persoonlijke leven, waar trouwen met de liefde van zijn leven hem de liefde van zijn broer kost. Waar zijn visie op voetbal en zijn onverzettelijke geloof in die visie tot ruzies leidt en vele teamgenoten tegen hem opzet. Waar zijn flirt met het zakenleven desastreus afloopt en hem terug het veld op dwingt, terwijl zijn lichaam het eigenlijk niet meer aankan. En laten we niet de avond vergeten, vlak voor het WK van ’78 waarop hij werd gegijzeld.

Johan: logisch is anders wil een menselijk gezicht geven aan de mythe. Het wordt net zozeer een voetbalserie als een serie over familie – Cruijff de zoon, de vader, de echtgenoot, de broer en de mentor. Johan: logisch is anders is een verhaal over volhardendheid, tegen beter weten in, in een gevecht voor een ideaal: het perfecte voetbal – en de worsteling om zijn familie op de eerste plaats te houden. Het is een episch verhaal, van Amsterdam tot Barcelona, dat bewijst waarom Johan Cruijff nog steeds een levende voetballegende is.

Met onder anderen: Reinout Scholten van Aschat (Johan Cruijff), Ian Bok (oudere Johan Cruijff), Bracha van Doesburgh (Danny Cruijff).

aflevering 1

Johan ontdekt de twee grote liefdes in zijn leven: voetbal en Danny. Maar is er plaats in zijn leven voor beiden, wanneer Danny hem duidelijk maakt dat ze absoluut niet van voetbal houdt? Welke offers kan Johan brengen en welke offers durft hij te vragen? Eindigt alles in ruzie?

aflevering 2

 Johan wordt tot zijn grote verbazing als een held onthaald in Barcelona en gekatapulteerd tot boegbeeld voor de strijd tegen Franco. Ziet Johan op tijd dat zijn gezin kan worden meegesleept in een vrijheidsstrijd, of laat hij zich verblinden door de strijd om de wereldtitel?

aflevering 3

Is de bittere nederlaag in wat een glorieuze afscheidswedstrijd had moeten zijn een voorteken? Terwijl Johan en Danny zich in een zakelijk avontuur storten, probeert Johans broer Henny hen tegen Danny’s vader op te zetten. Hoe kan dit anders dan de familie verscheuren?

aflevering 4

Johan traint een nieuwe generatie voetbalhelden, maar verliest hij daarbij zijn eigen zoon niet uit het oog? Alle spanningen, zowel privé, op het veld en in de bestuurskamer beginnen zich te wreken. Opent zijn hartaanval hem op tijd de ogen?