Little Britain in het huidige tijdsbesef

Little Britain is gemaakt in 2003 als product van zijn tijd. De serie bevat satirische sketches die drijven op vooroordelen en stereotyperingen met betrekking tot ras en seksuele geaardheid op een manier die mogelijk niet meer past in de wereld van vandaag. 

Om die reden heeft de Britse omroep BBC – producent van de serie – onlangs besloten Little Britain niet langer op zijn streamingplatform aan te bieden. Ook Netflix heeft de serie verwijderd van zijn kanalen.

De NPO en VPRO nemen deze stap vooralsnog niet, maar zullen samen met de andere omroepen onderzoeken hoe om te gaan met volgens huidige maatstaven ongepaste inhoud binnen het audiovisuele erfgoed. De VPRO wil constructief bijdragen aan het denken over maatschappelijke ontwikkelingen. Dat leidt tot nieuwe inzichten, zeker ook als het gaat over onze eigen programmering. 

In het bijzonder gaat het hier om het genre satire, waarin uitvergroting en het gebruik van vooroordelen en stereotyperingen een stijlmiddel is dat balanceert op het scherp van de snede. De VPRO is van mening dat er een zorgvuldig gesprek moet plaatsvinden dat zich niet moet beperken tot één satirisch programma, om vervolgens een weloverwogen keuze te kunnen maken.

De vraag of en hoe we oudere programma’s presenteren op een manier die past bij de huidige tijdsgeest, wil de VPRO in gesprek met het publiek, makers, andere omroepen en de NPO beantwoorden. De NPO heeft hiertoe een uitnodiging gedaan naar alle omroepen.

meer humor bij de VPRO