Deze week plant Maarten kapucijners en sperziebonen. ’t Hart legt uit dat sperziebonen weinig voedingswaarde hebben waardoor je er niet dik van wordt. Kapucijners groeien goed en zijn eenvoudig in te vriezen, hierdoor kun je er de hele winter plezier van hebben.

de moestuin onder glas

Maarten 't Hart leidt je in 10 afleveringen langs de groenten die hij zelf verbouwt. Maar hoe doen anderen dat? Niet iedereen heeft een grote moestuin: sommigen planten in hun woonkamer, delen een buurttuin of schoffelen op het dak van een flatgebouw.

VPRO.nl ging op pad en filmde 10 alternatieve tuinen. Deze week zijn we te gast bij een wel heel bijzondere moestuin: Onze volkstuin onder glas in Almere. In deze kas kunnen gewone burgers een tuintje huren, zodat ze door weer en wind hun eigen groenten kunnen oogsten. Dat maakt het ook mogelijk om exotische groenten te verbouwen uit Thailand of Suriname.

kapucijners kweken, sperziebonenhuisjes & exotische zaden

 • tip van Ron

  'Een heel leuk product wat bij ons in de kas goed groeit is Surinaamse spinazie, het bijzondere is dat je hem in het voorjaar plant en als de plant ongeveer 30 cm hoog is, pluk je de onderste bladeren er van onder af aan van af, de plant blijft door groeien tot in oktober en november en kan wel 3 meter lang worden.

  recept voor gestoofde surinaamse spinazie

  1 kg. Surinaamse spinazie
  2 á 3 bouillon blokjes
  1 uitje
  25 gr. margarine
  nootmuskaat

  Was de spinazie goed. In de hete margarine de fijngesneden ui fruiten. De spinazie erbij doen, nootmuskaat en bouillonblokjes toevoegen. Blijven omscheppen tot de spinazie gaar is.