In deze aflevering plant Maarten venkel en Nieuw-Zeelandse spinazie. Dat deze spinaziesoort niet erg bekend is is volgens ’t Hart volkomen onterecht. Deze spinazie is makkelijk om te telen, zeer voedzaam en een groente waar je allerlei heerlijke gerechten van kunt maken.

de luistervink

Maarten 't Hart weet wel hoe je moet moestuinieren. Maar hoe doen anderen dat? Niet iedereen heeft een grote moestuin: sommigen planten in hun woonkamer, delen een buurttuin of schoffelen op het dak van een flatgebouw.

Hoe ga je te werk als je écht heel weinig ruimte hebt? Deze week laat Ann, initiatiefnemer van 'educatieve moestuin' De Luistervink, zien hoe je verticale moestuinen bouwt. Dat zijn moestuinen die niet de breedte, maar de hoogte in gaan. Bijvoorbeeld een pallet vol aardbeien, of een gordijn van opengeknipte petflessen. Kijk hier hoe ze het hebben gemaakt:

Ann tipt venkel

Venkel kan voor de knol of voor de blad gekweekt worden. De bol is opvallend en erg lekker maar als je niet veel ruimte hebt is het misschien beter om voor een venkelras voor blad en zaad te kiezen. Het blad is mooi en heeft een intense, zoete smaak. Het best eet je 'm rauw, bijvoorbeeld in salades (een beetje is genoeg), maar ook in een bakje yogurt met bessen of als pesto met olijfolie, pijnboompitten, zout en peper. Weinig mensen weten dat de gele bloem ook lekker is, en dat je de stuifmeel kunt gebruiken in brood of pastadeeg.

Maak eens taralli (een soort bagel met venkelzaden) of kijk tussen deze bijzondere venkelrecepten.

Ann tipt spinazie

Spinazie groeit snel en is makkelijk te telen in een luchtige, goedbemest grond. De "scherpe" zaden zijn voor een vroege teelt (zodra de grond kan bewerkt zijn, en weer vanaf augustus), en de "ronde" zaden schiet trager dus vanaf maart gebruiken.

Oogsten kan al na 4-6 weken. Je kan de buitenste bladeren blijven oogsten of de hele plant oogsten. Als je de hele plant plukt, zorg dat het midden deel van de plant intact blijft en dan komt er nog een kleine oogst.

Spinazie leent zich uitstekend voor gezonde en lekkere groene smoothies. Gebruik 1 avocado, 2 flinke handen spinazie, een beetje appelsap, een beetje kurkuma, en wat kaneel in de blender.