Dimitri Verhulst verdiept zich in aflevering 3 in de kunst die een grote rol heeft gespeeld bij de bevrijding van de vrouw. Hij reist o.a. naar Scandinaviƫ, dat in veel opzichten leidend is in het doorbreken van stereotypen.

Het toneelstuk ‘Een Poppenhuis van de Noor Henrik Ibsen veroorzaakte eind 19e eeuw veel opschudding. Het was het eerste stuk waarin een vrouw ongestraft de deur achter zich dichttrok en koos voor zichzelf; weg van haar echtgenoot, weg van haar kinderen.

Scandithriller

Dimitri Verhulst ontmoet ook de Zweedse actrice Sofia Helin, die gestalte geeft aan de inspecteur in de succesvolle Scandithriller The Bridge.

minirok

In Engeland, waar de minirok werd ontworpen, reflecteren vrouwen op de vraag wat zij anno nu uitdrukken met het dragen ervan.

Virginia Woolf

Ook duikt Dimitri Verhulst in het leven van de feministische schrijfster Virginia Woolf, een van de eerste auteurs die diep afdaalde in het gevoelsleven van vrouwen. 

leesvoer: longreads

Iedere week plaatsen we een longread bij de afleveringen van 'Made in Europe'. Deze week 'Zij wint, altijd' met o.a. Marlene Dietrich, de vrouwen van Lars von Trier, karakters uit succesvolle Scandithrillers en natuurlijk Virginia Woolf.

bonusmateriaal

Bij de serie plaatsen we extra webonly video's. Zoals onderstaand filmpje over met de neef van Virginia Woolf: Cecil en zijn vrouw Jean babbelen in de tuin bij het cottage van Virginia Woolf over de serie Made in Europe, maar zijn het niet overal over eens...

extra: event bij deBuren

Bij elke aflevering van Made in Europe worden extra's georganiseerd. Onze partner deBuren vertaalt de televisiereeks elke dinsdag na uitzending naar een verdiepend podiumprogramma in Brussel. Lees hier meer over deze events. Bij aflevering 3 hoort:

28.02.17 | De vrije vrouw: De minirok
deBuren vraagt aan zes vrouwen welke vrouwelijk klederdracht vandaag de dag bevrijdend, subversief of net onderdrukkend is. Meer weten!

Bekijk en beluister hier het interactieve verslag van de avond.

luister: gedichten en reportages

VPRO's Nooit Meer Slapen haakt wekelijks aan bij de thematiek van Made in Europe. Wie zijn nu eigenlijk die vrijgevochten vrouwen? Verslaggever Emmie Kollau vraagt Hedy D’Ancona, feministe, oud-staatssecretaris, minister en europarlementariër voor de PvdA naar haar visie op de bevrijde vrouw. Wie zijn haar voorbeelden in binnen- en buitenland? En waar staat ‘vrijgevochten’ eigenlijk voor? Luister hieronder naar het gedicht uit aflevering 3 en luister hier de hele reportage.