In de kunst is de verbeelding aan de macht. Van Lego tot de sprookjes van Hans Christian Andersen en van Jules Verne tot Markies de Sade.

Vrijwel ieder kind, waar dan ook in Europa, groeit op met lego als materiaal waarmee je alles kunt maken.

Alsook de sprookjes van Hans Christian Andersen. Dimitri Verhulst duikt in Andersens getroebleerde leven.

Ook praat Verhulst met een achterkleinzoon van Jules Verne, die zijn reizen over de wereld hoofdzakelijk in zijn hoofd aflegde, gezeten aan zijn schrijftafel in Nancy. Vernes verbeelding ging zo sterk met hem aan de haal dat hij over veel voorspellende gaven bleek te beschikken.

lego en De Sade

Ook ontmoet Verhulst de Duitse kunstenaar Jan Vormann, die veel werkt met lego als materiaal. En besteedt hij uitgebreid aandacht aan het werk van Markies de Sade, die op seksueel vlak zijn verbeelding de vrije teugels liet. Zijn geschriften werden lang verboden, maar legden de kiem voor veel latere pornografie.

leesvoer: longreads

Iedere week plaatsen we een longread bij de afleveringen van 'Made in Europe'. Deze week 'Van engelen tot astronauten' met o.a. sprookjes van Andersen, lego, Die Blechtrommel van Günter Grass en David Bowie in Berlijn.

enkele citaten uit de longlist van deelnemers aan de erotische schrijfwedstrijd:

'Snelle suikers bevredigden beter dan dons en kreunende vrouwen in high definition, dat ontdek ik elke avond opnieuw.'

1

'Wat een paar seconden geleden nog een manier was om de plakkerigheid van haar vingers te krijgen, is nu een zwoele verleidingsmethode geworden.'

2

'De gekookte tong komt uit de pan in een wolk van damp. Het mes glijdt vanzelf tot tegen de vleesplank, het is de zwaartekracht die schijven snijdt.'

3

event: schrijfwedstrijd

Deze citaten komen uit de longlist van 15 beste teksten. De drie finalisten werden op 7 maart 2017 in Brussel bekend gemaakt. Twee acteurs lazen de drie beste teksten voor. Het publiek bepaalde de winnaar. Daarnaast bracht Heleen Debruyne een ode aan Markies de Sade en ging ze met Annelies Verbeke en Kasper C. Jansen in gesprek over het schrijven van erotische literatuur.

luister: gedichten en reportages

VPRO's Nooit Meer Slapen haakt wekelijks aan bij de thematiek van Made in Europe. Verbeelding breekt grenzen open en creëert mogelijkheden, bijvoorbeeld voor Jules Verne, Hans Christian Andersen en Jurriaan Andriessen. Verslaggever Mathijs Deen vraagt theatermaker Rieks Swarte hoe hij zijn verbeelding inzet om Europa vooruit te helpen. Luister hieronder naar het gedicht uit aflevering 4 en luister hier de hele reportage.