Made in Europe

De duistere kant

Aflevering 5 draait om de kunst waarin onze meest duistere gevoelens worden verbeeld en verwoord.

aflevering 5: De duistere kant

hh: maandag 25 maart 2019, 18.20, NPO 2 Extra, daarna hier nog een maand te zien

utopie

Veel van de expressionistische filmers die in het vooroorlogse Berlijn aan de slag gingen onderzochten de donkere kant in onszelf, maar ook die van de samenleving. Met zijn science fiction-film Metropolis schetste regisseur Fritz Lang een angstwekkend toekomstvisioen, die tot zijn afgrijzen door de nazi’s voor een utopie werd gehouden.

Babelsberg Studio Berlijn, een filmstudiocomplex met een beladen geschiedenis

Kunstenares Marina Abramovic, die naam maakte met performances waarin zij het uiterste van haar eigen lichaam vroeg, dankt haar obsessie met discipline en lijden aan haar hardvochtige opvoeding in communistisch Servië.

dracula

Maar ook in de fictie zijn we gefascineerd door Het Kwaad. Dimitri Verhulst reist naar Roemenië, waar de mythe van de bloeddorstige graaf Dracula zorgvuldig in stand wordt gehouden.

Ook duikt hij in de wereld van de donkerste takken van heavy metal, waarin tot op de dag van vandaag de heidense natuurgoden worden verheerlijkt.

leesvoer: longreads

Bij iedere aflevering plaatsen we een longread bij de afleveringen van Made in Europe. Deze keer 'Verknipte karakters en kogelriemen' met o.a. Metropolis (film uit 1927 van Fritz Lang), Michael Haneke, Marina Abramović, black metal, Dracula en Harry Potter.

extra: event bij deBuren

Bij elke aflevering van Made in Europe worden extra's georganiseerd. Onze partner deBuren vertaalt de televisiereeks elke dinsdag na uitzending naar een verdiepend podiumprogramma in Brussel. Lees hier meer over deze events. Bij aflevering 5 hoort:

14.03.17 | Wat is waar over de duistere kant van Brussel?
We onderzoeken de Noordwijk (Manhattanplan) als verloren utopie, Molenbeek door de ogen van kunstenaars en Brussel als hoofdstad van de Europese gedachte én de Europese integratie. Meer weten!

Bekijk en beluister hier het interactieve verslag van de avond.

luister: gedichten en reportages

VPRO's Nooit Meer Slapen haakt wekelijks aan bij de thematiek van Made in Europe.

Met de verhalen over Dracula en heavy metal kunnen we onze duistere kant uiten. Verslaggever Emmie Kollau spreekt over donkere kunst met kunstenaar Ronald Ophuis, wiens controversiële werk getypeerd wordt door afbeeldingen van extreem menselijk geweld, executies en misbruik.

Luister hieronder naar het gedicht uit aflevering 5 en luister hier de hele reportage.