Aflevering 5 draait om de kunst waarin onze meest duistere gevoelens worden verbeeld en verwoord.

utopie

Veel van de expressionistische filmers die in het vooroorlogse Berlijn aan de slag gingen onderzochten de donkere kant in onszelf, maar ook die van de samenleving. Met zijn science fiction-film Metropolis schetste regisseur Fritz Lang een angstwekkend toekomstvisioen, die tot zijn afgrijzen door de nazi’s voor een utopie werd gehouden.

Babelsberg Studio Berlijn, een filmstudiocomplex met een beladen geschiedenis

Kunstenares Marina Abramovic, die naam maakte met performances waarin zij het uiterste van haar eigen lichaam vroeg, dankt haar obsessie met discipline en lijden aan haar hardvochtige opvoeding in communistisch Servië.

dracula

Maar ook in de fictie zijn we gefascineerd door Het Kwaad. Dimitri Verhulst reist naar Roemenië, waar de mythe van de bloeddorstige graaf Dracula zorgvuldig in stand wordt gehouden.

Ook duikt hij in de wereld van de donkerste takken van heavy metal, waarin tot op de dag van vandaag de heidense natuurgoden worden verheerlijkt.

leesvoer: longreads

Bij iedere aflevering plaatsen we een longread bij de afleveringen van Made in Europe. Deze keer 'Verknipte karakters en kogelriemen' met o.a. Metropolis (film uit 1927 van Fritz Lang), Michael Haneke, Marina Abramović, black metal, Dracula en Harry Potter.

luister: gedichten en reportages

VPRO's Nooit Meer Slapen haakt wekelijks aan bij de thematiek van Made in Europe. Met de verhalen over Dracula en heavy metal kunnen we onze duistere kant uiten. Verslaggever Emmie Kollau spreekt over donkere kunst met kunstenaar Ronald Ophuis, wiens controversiële werk getypeerd wordt door afbeeldingen van extreem menselijk geweld, executies en misbruik.

Luister hieronder naar het gedicht uit aflevering 5 en luister hier de hele reportage.