Dimitri Verhulst onderzoekt de meest uiteenlopende kunstzinnige uitingen van verlangen.

In Lissabon verdiept Dimitri zich in de melancholie achter het door Portugezen gekoesterde begrip ‘saudade’, dat schuilgaat achter de fadomuziek die je er nog altijd op iedere straathoek in kunt horen.

Optreden van Dead Combo in de straten van Lissabon

reisgids

Hij toont het verlangen naar verre oorden, de ongebreidelde reislust die lang gepaard ging met een Baedeker-reisgids in de tas, of in het dashboardkastje.

Deze aflevering gaat ook over het verlangen naar hebbedingetjes, gadgets waarmee je je identiteit uitdraagt, zoals de Citroën DS.

klassieker

En over het doodsverlangen, zoals gevat in de cultklassieker ‘Die Leiden des Jungen Werthers’ van J.W. von Goethe.

Goethe moslim?

Dimitri is in gesprek met Sulaiman Wilms over de Duitse schrijver Goethe. Wilms beweert dat Goethe eigenlijk een moslim was. Hoe hij daarbij komt? Bekijk de video hiernaast:

bonus

Bij de serie plaatsen we extra webonly video's. Zoals onderstaand filmpje waarin Dimitri twee straatvegers in Lissabon bezoekt. Daar blijkt niet iedereen even graag naar fado te luisteren.

leesvoer: longreads

Iedere week plaatsen we een longread bij de afleveringen van 'Made in Europe'. Deze week 'Zoektocht naar vervulling' over verlangen, dat vele vormen kent in de kunst. Met o.a. de jonge Johann Wolfgang von Goethe, de reisgids van Karl Baedeker, A Room with a View, Charles Baudelaire en Fellini.

luister: gedichten en reportages

VPRO's Nooit Meer Slapen haakt wekelijks aan bij de thematiek van Made in Europe.

Verlangen: een levensgevoel dat doorklinkt in de fado, in de gedichten van Heine, maar ook in de ronkende motor van die typisch Europese uitvinding: de auto. Zowel de fado, de poëzie, als de auto kunnen je brengen waar je verlangend hart naar uitgaat. Zangeres Nynke Laverman, die onder meer de fado zong, bekeek samen met verslaggever Mathijs Deen alvast de uitzending en spreekt over de weerbaarheid van de fado, de kracht van het verlangen.

Luister hieronder naar het gedicht uit aflevering 6 en luister hier de hele reportage.