2 mei 2020

Met o.a. Roxane van Iperen, Teun Castelein en Natascha van Weezel

In Mondo ontvangt Nadia Moussaid iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland. Door de ogen van deze kunstenaars kijken we naar onszelf en de wereld om ons heen.

in deze uitzending:

Deze week in Mondo gidst schrijver en columnist Natascha van Weezel ons door een blokkenschema van online cultuuraanbod op 4 en 5 mei. We spreken kunstenaarsduo Teun Castelein en Sasja Strengholt die eenmanscorso's maken: bloemencorso's aangepast aan de Covid-19 voorschriften. Teun loopt zaterdag ook als corso door onze studio! We bekijken het werk van Adriana Ivanova en filmmaker Danique Jaspers, kersverse winnaars van de Open Call van De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité in de categorie Spoken Word. 

Podcastmaker Stef Visjager volgde anderhalf jaar lang jonge zangers en zangeressen van De Nationale Opera Studio aan Ritratto. Voor het eerst in hun verse professionele carrière zouden ze een wereldpremière zingen. Corona cancelde Ritratto maar de podcast van Stef, die kwam er wel. Verder beginnen we met jurist en auteur Roxane van Iperen voor de Quarantaine Klassieker Boekenclub aan een nieuw boek. Ze vertelt in de uitzending over haar keuze. En Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja heeft deze week beldienst voor Dichter aan de lijn.

Teun Castelein en Sasja Strengholt

Kunstenaars Teun Castelein en Sasja Strengholt bedachten het coronacorso: een bloemencorso waar één of twee mensen in meelopen. Eens per maand lopen ze door Amsterdam-Noord en mensen kunnen verzoekjes doen voor de route. Aan het einde van de wandeling geven ze het corso af aan iemand die een bloemetje verdient. 

Jezelf of iemand anders opgeven voor het eenmanscorso kan door een email te sturen naar communicatie@broedstraten.nl

Dichter aan de lijn: Tsead Bruinja

Het stokje wordt overgedragen en een nieuwe dichter heeft beldienst in de rubriek Dichter aan de lijn. Deze week ontvangt iemand een gedicht van niemand minder dan Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. 

Quarantaine Klassieker Boekenclub: Roxane van Iperen

We beginnen voor de Quarantaine Klassiekers Boekenclub aan een nieuw boek. En dat doen we met jurist en auteur Roxane van Iperen, onze nieuwe host. Zij vertelt in de uitzending over haar selectie: De reiziger van Ulrich Alexander Boschwitz.

Natascha van Weezel

Deze zomer geen festivals of evenementen meer, en ook op 4 en 5 mei gaan er veel evenementen niet door. Maar digitaal is er nog veel te beleven. Daarom stellen wij elke week een blokkenschema voor je op met hoogtepunten uit het online aanbod. Deze week deelt schrijver en columniste Natascha van Weezel met ons waar zij op 4 en 5 mei online uithangt.

Bekijk hier het hele blokkenschema

Making an Opera

Anderhalf jaar werkten de jonge zangers en zangeressen van De Nationale Opera Studio aan Ritratto. Voor het eerst in hun professionele carrière zouden ze een wereldpremière zingen. We spreken podcastmaker Stef Visjager, die dit proces anderhalf jaar volgde en er bij was toen ze één dag voor de premiere te horen kregen dat samenkomsten van meer dan 100 mensen verboden waren. Zanger in De Nationale Opera Studio Frederik Bergman praat mee, en bariton Martin Mkhize treedt op met pianist Lochlan Brown.

Adriana Ivanova en Danique Jaspers

Adriana Ivanova en Danique Jaspers zijn de kersverse winnaars van de Open Call van De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité in de categorie spoken word. Hun winnende poëziefilm wordt vertoond in de uitzending.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram