In de tweede aflevering onderzoekt ze hoe de cirkel van geweld kan worden doorbroken.

In een Palestijns vluchtelingenkamp bij Nablus praat Natascha met Bayan, zus van twee broers die als martelaar zijn gestorven. Jonge mannen, verantwoordelijk voor de dood van Israëli’s. Voor Natascha wordt de ontmoeting confronterend wanneer de familie van Bayan haar thuis ontvangt. De ouders van de broers vertellen over de dood van hun zoons terwijl ze zichtbaar verscheurd worden tussen trots en verdriet.

In Israël reist Natascha naar het uiterste noorden. Hier maakt ze kennis met Avi Green, een Joodse Amerikaan die z’n bestaan als student in Atlanta Georgia verruilde voor dat op Mahana Yiftah, een militaire buitenpost aan de grens met Libanon. 

Hilel Garmi is een zogenoemde ‘refusenik’, een dienstweigeraar. Natascha ontmoet hem wanneer hij tijdelijk de gevangenis uit mag. Hilel legt haar uit waarom zijn geweten hem verhindert deel uit te maken van het Israëlische leger. In een land waar dienstplicht geldt voor mannen en vrouwen houdt Hilel vast aan zijn overtuiging wat tot gevolg heeft dat hij langdurig gevangen zal zitten.

Geproduceerd door Kleine Storm in coproductie met VPRO.