De vierde aflevering van Ondersteboven gaat over jeugdcultuur en muziek. Jongeren krijgen meer te vertellen en te besteden, terwijl hun haren steeds langer worden. In 1964 duiken ze de gracht in om dichter bij The Beatles te komen; in 1965 krijgen ze met Hilversum 3 een nationale jongerenzender. En 1966 wordt wel het beste jaar uit de popgeschiedenis genoemd...

Robert Lagendijk

Veronica-dj Joost den Draaijer voelde in 1965 feilloos aan dat de jeugd behoefte had aan een eigen hitparade. Deze Nederlandse Hitparade werd in 1966 omgedoopt tot Veronica's Top 40 en wekelijks uitgezonden vanaf het piratenschip. De lezers van Muziek Expres verkozen de Top 40 meteen tot het populairste radioprogramma. 

Op 13 augustus 1966 stond er voor het eerst een Nederlandstalige plaat op nummer 1 in de Veronica Top 40. Het was zangeres Karin Kent met 'Dans Je De Hele Nacht Met Mij', een cover van het liedje 'Dance Mama, Dance Papa, Dance' van Burt Bacharach en Hal David. Een jaar later, in 1967 verscheen van haar hand 'Jelle Sal Wel Sien', dat eenvoudigweg op de populaire wijs van Yellow Submarine van The Beatles werd gezongen.

 

 

 

Wie in 1966 een singletje uitbracht, was spekkoper. Het schijfje met een doorsnee van zeven inch was enorm populair. Als je er vijf had uitgebracht, werd er een lp van gemaakt; een langspeler. Lekker makkelijk, want dubbel verdienen zo!. Helaas voor deze goedbedoelende muzikanten gooiden The Beach Boys roet in het eten. Zij kwamen met een zogenaamd conceptalbum op de proppen: een lp (doorsnee twaalf inch) die luisterde als één groot verhaal, in plaats van een verzameling hitjes. In hun geval heette de plaat Pet Sounds, een mijlpaal. Twee andere muzikale hoogtepunten die dat jaar verschenen: Revolver van The Beatles en Blonde On Blonde van Bob Dylan.

-De voorbespeelde compact cassettebandjes (Musicassettes) in stereo en de daarbij behorende draagbare radio-cassetterecorder.      
  
-Twister, het oprolbare bordspel dat met het hele lijf gespeeld kan worden

-Het Evoluon, het 'uithangbord van de technische vooruitgang' in Eindhoven

-De Coentunnel in Amsterdam, de eerste vaste verbinding onder het IJ

-Who's Afraid of Virginia Woolf? met Elizabeth Taylor en Richard Burton

 

In Nederland scoorde Sjakie Schram een hit met 'Glaasje Op...Laat Je Rijden'. Het nummer was populair en kwam op nummer 2 van de hitparade. Glaasje op werd direct gebruikt in een campagne van Veilig Verkeer Nederland. De enige aanpassing was dat de luisteraar met u werd aangesproken. Wel zo beleefd.

Een welgemikte rookbom in de Amsterdamse Raadhuisstraat is vandaag de dag de Bekendste Bom van Nederland en zorgde voor internationale bekendheid voor actiegroep Provo. De bom werd gegooid op 10 maart 1966: de Dag van de Anarchie, niet geheel toevallig de dag dat Beatrix en Claus in het huwelijksbootje stapten. Pas in 2009 werd duidelijk dat de bom nauwelijks iets te maken had met Provo. Deze werd gegooid door het studentenechtpaar Jaap Zander en Lia de Wilde. Lia: ‘Ik stak hem met een sigaret aan en Jaap gaf hem een slinger, richting de koets. Direct daarna werden we gearresteerd.’ De twee moesten twee weken brommen.

meer Ondersteboven