In haar nieuwe documentaire Oproerkraaiers onderzoekt Sunny Bergman het hedendaagse activisme en de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering. Wie zijn deze oproerkraaiers en wat beweegt hen?

maandag 7 december, 20.25 uur op NPO 2

en vanaf zondag 6 december online te zien via 2doc.nl

Hoe komt het dat activisten meestal eerst gezien worden als oproerkraaiers en relschoppers terwijl hun actiepunten jaren of decennia later vaak gemeengoed worden? In Oproerkraaiers onderzoekt Sunny de relatie actievoerder-maatschappij en kijkt zij naar wie die actievoerders eigenlijk zijn. Gedurende dit jaar trok Sunny op met een breed scala activisten. Ze rijdt 's nachts mee op de tractor naar het Malieveld en ze is erbij wanneer de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam alle verwachtingen overtreft. Ze laat zich overtuigen tijdens een actie bij een grote varkensslachterij en ze volgt een activist die dakloos is en zich afvraagt waarom er tijdens de crisis veel geld naar bedrijven als KLM en booking.com gaat. 

Niet zelden betalen activisten een hoge tol voor hun activisme. Sommige raken zelfs hun huis kwijt, worden mishandeld, gearresteerd of krijgen een rechtszaak aan hun broek. De documentaire Oproerkraaiers geeft een beeld van het hedendaags activisme en de invloed die dit heeft op de samenleving. De vrijheid van meningsuiting is een hoog goed in Nederland maar activisten worden regelmatig gecriminaliseerd om een enkele jaren later weer als serieuze gesprekspartner bij Rutte aan tafel te zitten, zo laat de film zien.

De zoektocht raakt op idealistische, observerende en onderzoekende wijze aan democratie, vrijheden en onvrijheden en het recht je uit te spreken over onrecht. Tegelijkertijd geeft de film middels de verschillende activisten inzicht in de samenhang tussen de uiteenlopende problematiek waar men tegen strijdt. 

interview met Sunny

colofon

Regie: Sunny Bergman
Montage: Sander Cijsouw
Camera: Sunny Bergman
Research: Isabel Sheridan
Geluid: Bram Meindersma, Kris Knoop,
Julia Vié, Lars van der Net
Kleurcorrectie: Xandra ter Horst
Audionabewerking: Rob Dul
Productieleiding: Mylene Esmeijer 
Eindredactie: Hans Simonse
Producent: Monique Busman, Michiel van Erp

Online & social
Thomas van Manen
Kim van Herel
Evelien de Vries
Noëlla Nillesen

Marketing & communicatie
Marion van Dam
Innes van den Heuvel
Frans Cools
Irene Pouw

2Doc: Oproerkraaiers is een productie van De Familie Film & TV, in coproductie met VPRO, met steun van CoBO.

De Impact campagne werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media & het VSBfonds.

over Sunny Bergman

Sunny Bergman (1972) maakt persoonlijke essayistische documentaires die de publieke opinie beïnvloeden. Met haar films probeert ze bewustzijn te creëren en maatschappelijke veranderingsprocessen op gang te brengen- vooral op het gebied van feminisme en antiracisme. Voor de VPRO heeft ze de afgelopen jaren onder andere de documentaires Beperkt houdbaar, Sletvrees, Sunny Side of Sex, Zwart als roet en Wit is ook een kleur gemaakt. Recent heeft ze met Man Made een debat over de manier waarop mannelijkheid geconstrueerd wordt, aangezwengeld. 

meer van Sunny