Over de serie

In de vierdelige serie ‘De Spanjestrijders en ik’ verbindt programmamaker Laura Lubbers het historische verhaal van twee Spanjestrijders aan vragen over idealisme en daadkracht die jonge mensen van nu zichzelf stellen. Wat doe ik eigenlijk voor mijn eigen idealen? En wat ben ik bereid daarvoor op te offeren?

Jaap Gons en Jenny Schaddelee zijn twintigers als in 1936 de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt. Jaap en Jenny besluiten, net als honderden andere Nederlanders en tienduizenden mensen van over de hele wereld, naar Spanje te gaan om de Republiek te beschermen tegen het oprukkende fascisme van generaal Franco. Uit idealisme wagen ze hun leven in een oorlog in een land waar ze nog nooit geweest zijn.  

Vijftig jaar later zijn deze Spanjestrijders geïnterviewd door geschiedenisstudenten. En veertig jaar dáárna belanden de cassettebandjes met die interviews in de handen van programmamaker Laura Lubbers. Ze is net zo oud als Jaap en Jenny waren toen ze besloten naar Spanje te gaan. De verhalen van deze mensen, die al overleden waren toen Laura geboren werd, fascineren haar en laten haar nadenken over haar eigen verantwoordelijkheid en idealen in een wereld die opnieuw op een kruispunt staat. Lees hier het interview met Laura Lubbers in de VPRO Gids. 

Een productie van Laura Lubbers, Interzone en VPRO’s OVT voor NPO Radio 1. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door het NPO-Fonds. Met dank aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

 

Luister de vierdelige podcast

vanaf zondag 7 januari elke week in OVT
zondag 10.00-12.00 NPO Radio 1

vanaf zaterdag 6 januari is De Spanjestrijders en ik als podcast te beluisteren via NPO Luister, Spotify, Apple Podcasts, en alle andere podcastapps.

Colofon

De Spanjestrijders en ik
Maker: Laura Lubbers
Coaching: Lotte van Gaalen
Producent: Jacqueline Maris
Muzikaal advies: Sonic Picnic
Eindmontage: Arno Peeters
Eindredactie OVT: Katinka Baehr
Met dank aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en aan Yvonne Scholten. De Spanjestrijders & ik is een coproductie van VPRO en Interzone.

afleveringen