Nicole Terborg onderzoekt haar eigen ‘kweekverhaal’ en duikt in de geschiedenis van Nederland en Suriname. In de podcastserie stelt ze vragen die ze nooit eerder durfde te stellen. Als kweekje voelde Nicole zich onbestemd, onzeker en eenzaam. Deze informele pleegzorg is gangbaar in haar familie, en toch wordt er niet over gesproken. Zelf ging ze het onderwerp ook lange tijd uit de weg. Totdat ze moeder werd. Ze kon zich niet voorstellen dat ze net als haar oma haar kinderen naar een ander land zou sturen. Of dat ze net als haar moeder - theatermaker en actrice Jetty Mathurin - haar baby zou achterlaten. En ze vraagt zich af: waarom moest zij weg en niet haar tweelingbroer?

Maar wil haar familie wel praten en durft Nicole de confrontatie aan? De vuile was hang je immers niet buiten. Al snel komt ze erachter dat het onderwerp veel groter is dan alleen haar eigen kweekverhaal. Nicole gaat naar Suriname, spreekt experts en andere kweekjes over hun ervaringen en ontdekt dat deze manier van elkaars kinderen opvoeden een lange geschiedenis kent.

Nicole: ‘Het was heel intensief en heftig om deze serie te maken. Ik ben mezelf behoorlijk tegengekomen op verschillende manieren. Het is een precair verhaal over mezelf en mijn familie. Het is doodeng, maar ik weet ook: ik moet dit verhaal vertellen, taboes doorbreken. Voor mijn generatie en voor de generatie van mijn ouders die er straks niet meer is. Er bestaan nauwelijks verhalende podcasts vanuit Afro-Nederlands perspectief.’ Lees hier het interview met Nicole Terborg in de VPRO Gids. 

Kweekje, mi kwekipikin is een productie van Prospektor in coproductie met VPRO en kwam tot stand met steun van het NPO Fonds 

De zesdelige podcast Kweekje, mi kwekipikin is vanaf 4 november te beluisteren via NPO Luister en de podcastplatforms en vanaf 5 november wekelijks bij OVT op NPO Radio 1.

 

luister

de zesdelige podcast

sinds 4 november als podcast te beluisteren via NPO Luister, Spotify, Apple Podcasts, en alle andere podcastapps. Klik hier voor de link.

vanaf 5 november elke week in OVT
zondag 10.00-12.00 NPO Radio 1

afleveringen