over dit tweeluik 'moslima'

Een vormeloze jas, bloemetjeshoofddoek, lopend op de markt met een boodschappenwagentje, op de rug van afstand met lange lens geschoten. Het bekende beeld van ‘de moslimvrouw’ in de Nederlandse media versterkt het stereotype van de geïsoleerd levende, slecht geïntegreerde, nauwelijks Nederlands sprekende vrouw. Cigdem en haar generatiegenoten herkennen zichzelf, hun moeders en oma’s hier niet in. Waar zijn de foto’s van moslima’s aan het werk, op een terrasje met vriendinnen, een gezin op museumbezoek?

Dit tweeluik is onderdeel van een groter onderzoeksproject. In 2020 publiceerde Cigdem het gelijknamige onderzoek naar de representatie van moslimvrouwen in de beeldbank van het ANP. Momenteel werkt zij aan haar tweede rapport waarin ze onderzoekt hoe foto’s van gesluierde vrouwen worden gebruikt in nieuwskranten. In samenwerking met Pakhuis de Zwijger komt er een veranderingstraject met drie bijeenkomsten waarbij de makers samen met de beroepsgroep kijken hoe het anders kan. In 2023 vindt een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam plaats.

Lees hier het interview met Cigdem en Maartje in de VPRO Gids.

We hebben een probleem

'moslima' #1

Cigdem en Maartje onderzoeken hoe de beeldvorming van ‘de moslima’ door de jaren heen is ontstaan en hoe zij dat beeld kunnen veranderen.

Beeldvorming, zo wordt duidelijk, is een gelaagd systeem waarin elke speler een verantwoordelijkheid heeft. Lukt het Cigdem om anderen daarvan te overtuigen?

Luister 'Moslima' #1: We hebben een probleem hier.

wie lost het op?

'moslima' #2

Beeldvorming is hardnekkig, leert Cigdem, en moeilijk te veranderen. Ze begint met het fotograferen van de eerste generatie Turkse migrantenvrouwen. En ze verzamelt hun familie albums om ons visueel archief te verrijken.

Maar een systeem verander je niet alleen, dus gaat ze op zoek naar bondgenoten onder collega-fotografen en beeldredacteuren. Een ongemakkelijke confrontatie met de hoofdredacteur van het ANP maakt duidelijk dat dit een proces van lange adem is.

'Moslima' #2: Wie lost het op? was op 22 mei in OVT te horen en te vinden in je podcastapp.

bonusmateriaal

Bij dit radiodocumentaire-tweeluik horen 3 uitgebreide bonusinterviews:

Die kun beluisteren door op de naam hierboven te klikken, en je vind ze ook in de podcastfeed van 'Het Spoor Terug'.

colofon

van 'moslima'

Idee en onderzoek: Cigdem Yuksel
Regie en montage: Maartje Duin
Creatief producent Prospektor: Eefje Blankevoort
Productie Prospektor: Sanne Wiltink en Laura Verduijn
Eindredactie OVT: Laura Stek en Paul van der Gaag
Muziek: compositie: Tijmen Bergman, zang: Susanne Edam, bas: Eszl du Vois
Sound design en mixage: Wederik de Backer
Adviezen: Berna Toprak en Bente Hamel
Artwork: Zarlasht Zia en Kummer & Herrman
Montage assistentie: Lotteke Boogert
PR: Thamar Kempees
Persfoto’s: Khalid Amakran
Mede mogelijk gemaakt door steun van Fonds ZOZ

luister de afleveringen na uitzending hieronder ( 1 t/m 5 van 5 )