OVT

o.a. Historicus A. Th. van Deursen overleden, Boom's blues

OVT

o.a. Historicus A. Th. van Deursen overleden, Boom's blues

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.02 De column van de journalist en oud-nieuwslezer Philip Freriks. 11.02 Historische boekenrecensies met historicus Han van der Horst en publicist Hans Renders. 11.25 Het Spoor terug: de BKR. Slot van een tweeluik over de BKR, de Beeldende Kunstenaars Regeling (1956-1987) waarin de legendarische maatregel wordt ontrafeld met kunstenaars, oud-ministers, commissieleden, ambtenaren, actievoerders en onderzoekers.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Astana

vanaf 00:06:58

Dit weekend vindt de World Cup schaatsen in Astana plaats, sinds 1997 de nieuwe hoofdstad van Kazachstan ipv Alma-Ata. De Belgische wetenschapper Bruno de Cordier, auteur van het boek ‘Kazachstan’ over de geschiedenis van Astana.

Historicus A. Th. Van Deursen

vanaf 00:12:26

Afgelopen week overleed de historicus, hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de Vrije Universiteit A. Th. Van Deursen. Hij was gespecialiseerd in het Nederland van de zestiende en van de zeventiende eeuw. En hij werd beschouwd als dé autoriteit op het gebied van de godsdienstige verhoudingen in die periode. Hij schreef o.a. ‘Mensen van klein vermogen. Het kopergeld van de Gouden Eeuw’ en ‘Een dorp in de polder. Graft in de zeventiende eeuw’. Een gesprek met de historici Judith Pollmann en Wim Berkelaar over Arie Theodorus van Deursen.

Column Philip Freriks

vanaf 00:32:55

De column van de journalist en oud-nieuwslezer Philip Freriks

Boom's Blues

vanaf 00:37:54

Aandacht voor het boek ‘Boom’s Blues. Muziek, journalistiek en vriendschap in oorlogstijd’ , over hoe Nederland in de jaren dertig van de vorige eeuw kennismaakte met de Afrikaans-Amerikaanse bluesmuziek en over de even dramatische als bijzondere vriendschap tussen Frans Boom en de jazzcriticus en musicoloog Will Gilbert die in de oorlog aan de wieg stond van het door de Duitsers uitgevaardigde ‘Jazzverbod’. Een gesprek met de auteur Wim Verbei.

Historische boekenrecensies

vanaf 01:04:32

Historische boekenrecensies met historicus Han van der Horst en publicist Hans Renders.

Het Spoor Terug: de BKR deel 2 van tweeluik

vanaf 01:24:34

Het Spoor terug: de BKR Slot van een tweeluik over de BKR, de Beeldende Kunstenaars Regeling (1956-1987) waarin de legendarische maatregel wordt ontrafeld met kunstenaars, oud ministers, commissieleden, ambtenaren, actievoerders en onderzoekers. Samenstelling: Michal Citroen

advertentie