OVT / Spoor Terug

De Twaalf Provinciën 1: Groningen

OVT / Spoor Terug

De Twaalf Provinciën 1: Groningen

Eerste aflevering van de twaalfdelige zomerserie De Twaalf Provinciën, over de geschiedenis van Groningen, gemaakt door Kiki Amsberg.
Aan de vooravond van de aanstaande regionale herindeling van Nederland onderzoekt de redactie van OVT hoe het is gesteld met het historisch besef per provincie. Er is een vragenlijst rondgestuurd naar de provincies en aan de hand van de antwoorden zal een klassement worden opgesteld. De winnende provincie - met het grootste historisch besef - krijgt de OVT-trofee uitgereikt op 19 september 1993.
In de studio wordt gepraat over het onderzoek en over diverse onderwerpen per provincie die te maken hebben met de geschiedenis van die provincie met een zogenaamde deskundige, deze keer dus met Harm van der Veen, hoofddocent geschiedenis aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden.
Het interview wordt onderbroken door diverse reportages.

Met achtereenvolgens o.a.:
10.00 In de eerste aflevering van de zomerserie over de 12 provincies over Groningen worden twee gedichten gedraaid van de Groningse dichter Reinder Hiemstra: Tweestried en Boezemgeuren. Hiemstra dicht in zijn dialect: het Westerkwartiers.
10.05 Commissaris van de Koningin Vonhoff draagt het Groninger Volkslied voor, terwijl Gronings burgemeester Ouwerkerk de melodie zingt.
10.34 Reportage over de sociale geschiedenis van Oost-Groningen. Kiki Amsberg praat met Eddy de Jonge, directeur van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, over de geschiedenis van een van de oudste Aardappelmeelfabrieken, de AVEBE in Winschoterdiep, en over de ondergang van de industrie in Oost-Groningen.
10:48 Kiki Amsberg gaat met de zoon van een oud-huisarts, Jan Klompsma, naar Dr. Bruins in Leens, collega van Pa Klompsma. Gesprek over welke ziekten en ongevallen zich in Groningen in de jaren '30 veel voordeden.
11:13 Ada van Deijk schreef boek "In de voetsporen van Emo en Menko", uitgeverij Scholma, Bedum 1993. Emo en Menko waren middeleeuwse abten. Zij hielden beiden een kroniek bij van hun leven, waardoor veel bekend is van hun tijd.
11:46 Kiki Amsberg in gesprek met oud-VPRO-radiodirecteur Jan Klompsma, over waarom hij weer is teruggekeerd naar Groningen om daar te wonen.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

advertentie