OVT / Spoor Terug
De Twaalf Provinciën 6: Limburg
Zesde aflevering van de twaalfdelige zomerserie de Twaalf Provinciën, over de geschiedenis van Limburg, gemaakt door Hans Olink. Aan de vooravond van de aanstaande regionale herindeling van Nederland onderzoekt de OVT-redactie hoe het is gesteld met het historisch besef per provincie. Er is een vragenlijst opgestuurd naar de provincies en aan de hand van de antwoorden zal een klassement worden opgesteld. De winnende provincie - met het grootste historisch besef dus - krijgt op 19 september a.s. de OVT-trofee uitgereikt. In de studio wordt gepraat over het onderzoek en over diverse onderwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van de provincie.
Dit keer wordt gesproken met Dhr. S. Derkx, Coördinator publiekszaken van het Goltziusmuseum in Venlo.
Het interview wordt afgewisseld met diverse reportages:
10.15 Reportage over het Oud - Limburgs Schuttersfeest (OLS) van Oudenbosch. Jos Gerits schreef een doctoraalscriptie over de wortels van dit feest.
10.33 Reportage over de Bokkenrijders. Een van de historisch verschijnselen in Limburg die lange tijd in vergetelheid is gebleven. Schrijver Ton van Reen schreef een boek over de Bokkenrijders. Hans Olink ging met hem naar het episch centrum van de bokkenrijders; Stokkum, in Belgisch Limburg.
10.50 Reportage over een van de grootste ondergrondse monumenten van Nederland; De Geulhemmergroeve in het Zuid-Limburgse Berg en Terblijt. Een rondleiding met de beheerder van het onderaardse gangenstelsel: Dhr. Bergsteijn.
11.10 Het lied "Cramignon", gezongen door de Limburgse Protestzanger Herman Veugelers.
11.17 Limburg kent 54 bedevaartsoorden. Met Ton van Reen, schrijver van een boek hierover, dat binnenkort uitkomt, ging Hans Olink naar een van de oorden; de Kapel onder de Linden, in Thorn.
11.37 Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Sittard heeft de Limburgse protestzanger-schrijver, Herman Veugelers een toneelstuk geschreven; "De Heks van Limborg". Op de binnenplaats van Kasteel Limbricht werd het stuk opgevoerd, Hans Olink sprak met hem.
11.50 Documentaire over de Graaf Marchant et d'Ansembourg, voormalig gouverneur van Limburg in de dertiger jaren.
De NSB-er Graaf Marchant et d'Ansembourg, bewoonde een kasteel in de buurt van Heerlen. Met schrijver Ton van Reen bezoekt Hans Olink het kasteel. De Graaf propageerde de verduitsing van de Limburgse cultuur.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief