OVT / Spoor Terug
De Twaalf Provinciën 9: Gelderland
Negende aflevering van de twaalfdelige zomerserie, de Twaalf Provinciën, over de geschiedenis van Gelderland gemaakt door Gerard Leenders. Aan de vooravond van de aanstaande regionale herindeling van Nederland onderzoekt de OVT-redactie hoe het is gesteld met het historisch besef per provincie. Er is een vragenlijst opgestuurd naar de provincies en aan de hand van de antwoorden zal een klassement worden opgesteld. De winnende provincie - met het grootste historisch besef dus - krijgt op 19 september a.s. de OVT-trofee uitgereikt. In de studio wordt gepraat over het onderzoek en over diverse onderwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van de provincie. Dit keer wordt gesproken met Dhr. J. Trijsburg, directeur van het Gelders Oudheidkundig Contact.
Het interview wordt afgewisseld met diverse reportages:
10.12 Volkslied gebracht door accordeonist Tonnie Fraas uit Lochem.
10.17 De provincie Gelderland kent dus nogal wat verschillende streken. Een gesprek met de in Doetinchem wonende historicus Boogman. Over de 850 jaar eenheid, de geschiedenis van Gelderland, Maarten van Rossum.
Rijmpje: Hoog van moed, klein van goed, een zwaard in de hand, dat is het wapen van Gelderland.
Boogman op band met een stelling.
10:23 Reportage over de Jonkers in Gelderland die vanaf de Middeleeuwen een belangrijke rol hebben gespeeld.
Historicus Wibo Verstegen schreef een proefschrift over die adel die vooral in de 17e en 18e eeuw een stempel drukte op de sociale en politieke gebeurtenissen op het platteland.
Lokatie: kasteel de Cannenburg te Vaassen waar ooit Maarten van Rossum heeft gewoond.
10:39 Een reportage uit het archief van de VPRO over de Steenfabriekarbeiders, seizoenarbeid, werk was vies en zwaar. Het "steenovenvolk" werd met de nek aangekeken.
Een gesprek met twee oud steenfabriekarbeiders de broers Adriaan en Hendrik Cornelissen uit Druten in het land van Maas en Waal.
10:49 Een lied gezongen door mevr. Holtslag. Sikkels blinken, sikkels klinken. Eigenaresse van hotel "De Hoofdige Boer" genoemd naar gedicht van Staring.
10:50 Een lied gezongen door mevr. Holtslag. Sikkels blinken, sikkels klinken. Eigenaresse van hotel "De Hoofdige Boer" genoemd naar gedicht van Staring.
11:02 Meedeinmuziek uit de Achterhoek gespeeld door Hans Keuper, die deel uitmaakt van de op dit moment razend populaire Achterhoekse Formatie Boh Foi Toch.
11:04 Legionairs, onderdeel van agenda over stichting Gemina Project. Zij willen het Romeinse tiende Legioen, dat in het begin van onze jaartelling in Nijmegen gelegerd was, doen herleven. 's Middags kan men in het Bijbels Open Lucht Museum zien hoe een Romeinse Legereenheid de dag door brengt.
11:11 Item over "De Gele Rijders", corps rijdende artillerie dat in 1793 werd opgericht door stadhouder Willem II, zij waren gekleed in huzarenpak met gele bies.
In Saksen Weimarkazerne bij Arnhem waar het museum komt, een gesprek met ex-commandant van de Gele Rijders, tegenwoordig coördinator van het museum.
11:21 Gerard Leenders spreekt met archeoloog Jan Halebos, sinds 1987 projectleider van een opgraving op het terrein van het Canisiuscollege in Nijmegen.
11:36 Een gesprek aan de oever v.d. Waal met de heren Kees Metz, Bommelaar van geboorte en begaan met de bouw en herbouw van de Bommelse brug, en de heer G. Verkuil
die zich bezig houdt met de sociale geschiedenis van de Bommelerwaard. Beiden schrijven over hun onderwerpen in de plaatselijke krant "De Toren".
11:48 Gesprek met Cor Koppies, voormalig stroper, tegenwoordig Jachtopziener.
OVT ging met hem naar Speuld, en naar de hoogste top van de Veluwe de Drieerberg.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief