OVT

Japan; Rusland; Boeken; Paars; Bloot; Menora en Saba

OVT

Japan; Rusland; Boeken; Paars; Bloot; Menora en Saba

Japanse soldaten over de grens; Poetin wil macht over het internet; column van Nelleke Noordervliet; OVT met Boeken; Een doodgewoon kabinet, Acht jaar Paars; de seks- en blootcultuur in Nederland; Operatie Menora; Het Spoor Terug over Saba

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 20 september 2015, 10.00-11.00

vanaf 00:00:04

Japanse soldaten over de grens ? Poetin voert strijd tegen Russisch internet; de column van Nelleke Noordervliet; OVT met Boeken; Oud en nieuw Paars

Japanse soldaat over de grens, 10.05 uur

vanaf 00:02:40

Na WOII werd vastgelegd dat Japanse soldaten nooit meer buiten de eigen grenzen mochten vechten. Nu vindt de premier Abe het genoeg geweest en op zijn initiatief is door het Japanse parlement een wet aangenomen die het Japanse leger in bepaalde gevallen weer de mogelijkheid geeft buiten de grenzen te opereren.. Roring in het Japanse parlement en Hugo Roling in OVT over deze historische beslissing.

Poetin wil macht over Russisch internet, 10.15 uur

vanaf 00:11:28

Big Brother op het Web. Poetin wil niet alleen de baas zijn op tv en op straat, Poetin wil ook de sociale media dicteren en beheersen. Zo blijkt uit de nieuwe studie 'The Red Web' van twee Russische schrijvers Andrei Soldatov en Irina Borogan. Het boek gaat over de strijd die het Kremlin onder leiding van oud-KGB-er Poetin voert tegen het gebruik van internet door de gewone burgers. In die strijd maakt het Kremlin gebruik van technieken en strategieen die stammen uit de tijd van de Sovjet Unie. Communicatiestrateeg Hans Loos las het boek en is te gast.

De column van Nelleke Noordervliet, 10.32 uur

vanaf 00:26:48

De column van Nelleke Noordervliet

Boeken

vanaf 00:30:07

NRC-journalist en historicus Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Deze keer aandacht voor - de nieuwste biografie over Livia Augusta, de vrouw van keizer Augustus, geschreven door Matthew Dennison; - een nieuwe studie over de vrouwen van Ravensbrück van de hand van Sarah Helm; - een boek met de curieuze titel 'Een vrouw van staal' over een binnenvaartschip, geschreven door Corine Nijenhuis; - een nieuw boek over de Franse Revolutie van historicus Noah Shusterman, die de rol van de vrouw en het katholieke geloof beschrijft bij de beroemdste revolutie aller tijden.

Een doodgewoon kabinet. Acht jaar Paars, 1994-2002, 10.43 uur

vanaf 00:40:37

Oud- en nieuw paarsDe nieuwe liberaal-sociaal-democratische coalitie, een soort nieuw paars, lijkt de PvdA vooralsnog voornamelijk electorale ellende op te leveren terwijl de VVD er garen bij spint. In de tijd van oer-Paars, de tijd van Kok, Dijkstal en Van Mierlo, leek dat heel anders. Totdat Paars II het Srebrenica-drama en Pim Fortuyn over zich heen kreeg en het Paarse kabinet in april 2002 in onmacht viel.Historica Klaartje Peters schreef er een boek over, getiteld, 'Een doodgewoon kabinet. Acht jaar paars. 1994-2002' (uitgeverij Boom). Ze komt praten over oud- en nieuw Paars.

OVT 20 september 2015, 11.00-12.00

vanaf 00:56:23

Seks- en blootcultuur; Operatie Menora, een thriller; Het Spoor Terug, de weg over een vulkaan op Saba

Seks en Bloot, 11.03

vanaf 00:57:31

Seks- en blootcultuur. Nederland was ooit behoorlijk overstuur van de 'blote film' 'Wat zien ik' met Albert Mol in de hoofdrol. Erger werd het toen in de jaren zeventig 'Turks Fruit', eerst als boek, menig vader en moeder het schaamrood op de kaken bracht, en daarna nog eens als film, met de polderschoonheid Monique van der Ven, de zedelijke natie in haar hemd zette. Agnes Andeweg schreef met anderen het boek 'Seks in de nationale verbeelding'. Zij komt praten over kunst en cultuur voor en na de seksuele revolutie in Nederland.

Operatie Menora, 11.13 uur

vanaf 01:07:08

Operatie Menora. 'De dag dat een bom in de Joodse club in Buenos Aires explodeerde was een van de zwartste dagen die Jonathan Sanders had meegemaakt'. Met deze zin opent het historische thrillerdebuut van voormalig correspondent en classicus Jan van der Putten. Het boek gaat over een kostbare verdwenen zevenarmige kandelaar die door terroristische fanatici is verdonkeremaand omwille van hun messianistische plannen met de wereld. Het opent met de beschrijving van de bloedigste antisemitische aanslag van na de oorlog, de aanslag op 18 juli 1994 in Buenos Aires.

Het Spoor Terug, De vulkaanweg op Saba, 11.27 uur

vanaf 01:21:05

Sinds 2010 ligt het hoogste punt van Nederland niet meer in Limburg maar op Saba, een onherbergzame en geïsoleerde rots in de Caribische zee. Langs geitenpaden en trappen trokken de inlanders er omhoog, totdat de Sabanen het heft in eigen handen namen, en een onmogelijk weg aanlegden naar de top van de vulkaan. Pieter-Bas van Wiechen beklom de weg en bezocht de 'helden' van Saba die twintig jaar werkten aan de weg, en maakte een documentaire over de weg naar de vulkaan.

advertentie