Ovt

Ovt

Live vanaf de Grote Geschiedenisdag 2009 vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum

Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm

10.00-11.00:

Na.v. ondergang van de DSB-bank een gesprek over de teloorgang van de Teixeira de Mattos bank die in 1966 failliet gaat.

Verder in dit eerste uur een gesprek over de heilige oorlogen,van de kruistochten, tot het beleg van Wenen, tot en met de operatie Uruzgan in Afghanistan. Met historicus Bart Funnekotter, auteur van ‘Ze waadden tot hun enkels in het bloed, ooggetuigen van de oorlog’, prof. Henk Wesseling en oorlogscorrespondent Arnold Karskens.
En de column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Muziek van de Van Dijck Sisters

11.00-12.00:

De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin. Afl 5: Noach, de eerste natuurbeschermer; over de verhouding met de natuurlijke wereld in de oude Joodse wereld, met Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse taal en cultuur aan de Uva.

Muziek van de Van Dijck Sisters

Het thema van de week van de Geschiedenis is ‘Oorlog en Vrede’. Een gesprek met historicus Eelco Runia, auteur van het proefschrift ‘De pathologie van de veldslag- Geschiedenis en geschiedschrijving in Tolstoj's Oorlog en Vrede’, over de geschiedsopvattingen van Tolstoj, auteur van ‘Oorlog en Vrede’, de roman over de oorlogen tussen Rusland en Frankrijk onder Napoleon (1805 - 1814). Als opmaat naar de Spoor terug documentaire over 1812.

11.35 Het Spoor terug: 1812
Naar aanleiding van het thema van de week van de geschiedenis: Oorlog en Vrede, herhaalt OVT de documentaire 1812, de veldtocht van Napoleon door Nederlandse ogen. Het is een verslag van de lotgevallen van het 125e regiment van linie, dat op de dramatische terugtocht van Napoleons troepen bij de Berezina in de pan is gehakt. Het 125e bestond voor het grootste deel uit Nederlandse dienstplichtigen. Het verhaal is samengesteld uit soldatenbrieven en memoires van de schaarse Nederlandse overlevenden.
Gedeeltelijke herhaling van de kerstuitzending uit 2005.
Samenstelling: Mathijs Deen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ondergang Texeira de Mattos en DSB bank

vanaf 00:07:24

N.a.v. ondergang van de DSB-bank een gesprek over de teloorgang van de Texeira de Mattos bank die in 1966 failliet gaat. Met de econoom Arnold Heertje.

Heilige oorlogen

vanaf 00:20:18

Verder in dit eerste uur een gesprek over de heilige oorlogen,van de kruistochten, tot het beleg van Wenen, tot en met de operatie Uruzgan in Afghanistan. Met historicus Bart Funnekotter, auteur van ?Ze waadden tot hun enkels in het bloed, ooggetuigen van de oorlog?, prof. Henk Wesseling en oorlogscorrespondent Arnold Karskens, van wie het boek ?Rebellen met een reden, idealistische Nederlanders vechtend onder vreemde vlag? binnenkort verschijnt. En de column van de schrijfster Nelleke Noordervliet ?Ze waadden tot hun enkels in het bloed, ooggetuigen van de oorlog? ? Bart Funnekotter, uitg. Bert Bakker, isbn 978 90 351 3407 2 (verschijnt komende week) ?Rebellen met een reden, idealistische Nederlanders vechtend onder vreemde vlag? ? Arnold Karskens, uitg.Meulenhoff, isbn 9789029085458 (verschijnt komende week)

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:34:00

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over heilige oorlogen binnen het gezin: Katholiek of protestant, socialisme of katholicisme.

De lange weg naar Darwin 5: Noach als eerste natuurbeschermer

vanaf 01:04:26

De Lange weg naar Darwin De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin. Afl 5: Noach, de eerste natuurbeschermer; over de verhouding met de natuurlijke wereld in de oude Joodse wereld, met Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse taal en cultuur aan de Uva.

Week van de Geschiedenis 2009: Oorlog en vrede

vanaf 01:15:19

Het thema van de week van de Geschiedenis is ?Oorlog en Vrede?. Een gesprek met historicus Eelco Runia, auteur van het proefschrift ?De pathologie van de veldslag- Geschiedenis en geschiedschrijving in Tolstoj's Oorlog en Vrede?, over de geschiedsopvattingen van Tolstoj, auteur van ?Oorlog en Vrede?, de roman over de oorlogen tussen Rusland en Frankrijk onder Napoleon (1805 - 1814). Als opmaat naar de Spoor terug documentaire over 1812. ?De pathologie van de veldslag- Geschiedenis en geschiedschrijving in Tolstoj's Oorlog en Vrede? ? Eelco Runia, uitg. Meulenhoff, isbn 9789029048057, (1995)

Het Spoor terug: 1812, deel 1 (korte versie)

vanaf 01:28:53

Het Spoor terug: 1812, deel 1 (korte versie) Naar aanleiding van het thema van de week van de geschiedenis: Oorlog en Vrede, herhaalt OVT de documentaire 1812, de veldtocht van Napoleon door Nederlandse ogen. Het is een verslag van de lotgevallen van het 125e regiment van linie, dat op de dramatische terugtocht van Napoleons troepen bij de Berezina in de pan is gehakt. Het 125e bestond voor het grootste deel uit Nederlandse dienstplichtigen. Het verhaal is samengesteld uit soldatenbrieven en memoires van de schaarse Nederlandse overlevenden. Gedeeltelijke herhaling van de kerstuitzending uit 2005. Samenstelling: Mathijs Deen

advertentie