Kunstmatige intelligentie (AI) is meer dan alleen robots. Mensen vergeten dat AI overal te vinden is, denk bijvoorbeeld aan je telefoon. Tien voorbeelden van AI op dit moment.

1. Emoties herkennen in je stem

Stel je voor: je hebt een verschrikkelijk lange dag achter de rug en het liefst wil je de ultieme feel good-film bekijken om je toch nog een beetje op te vrolijken. Wat nou als jouw computer dat door zou hebben en ook gelijk de film voor je uit zou kunnen kiezen? Goed, zover zijn we nog niet, maar een computer kan inmiddels wel emoties herkennen.

Neem bijvoorbeeld de supercomputer Watson van IBM: die is al bekend met spreektaal en kan uit talloze encyclopedieën, boeken, tijdschriften en websites putten om nagenoeg elke vraag van mensen te beantwoorden. Sinds vorig jaar kan hij ook emoties herkennen en zijn eigen toon aanpassen aan die van de vrager.

2. Algoritme dat kanker opspoort

Dat robots bijvoorbeeld door het rondbrengen van medicijnen van pas komen in ziekenhuizen was al bekend. Computers doen er dankzij AI nog een schepje bovenop. Onderzoekers van de universiteit Stanford in de VS hebben een computer ontwikkeld die een specifieke kankersoort kan herkennen door het scannen van weefselmonsters. En dat met veel meer succes dan wanneer onderzoekers de scans doen. Zo kunnen mensen sneller geholpen worden en worden hun overlevingskansen groter.

Een computer die weefsels scant op kankercellen

3. Zelfrijdende auto's

Een auto die ons van A naar B brengt zonder dat je er zelf over na hoeft te denken, dat is toch een heerlijk idee? Onlangs werd de eerste zelfrijdende auto van het Google-zusterbedrijf Waymo in Amerika op de weg getest. Dit gebeurde natuurlijk wel met nog twee meerijders op de achterbank.

Het bedrijf Waymo werkt zo al acht jaar aan de zelfrijdende auto's, maar deze werden voorheen altijd met bestuurder getest. Dat de auto nu rondrijdt zonder bestuurder, is voor het eerst. Door middel van een app laten de mensen die zich voor het testprogramma hebben opgegeven, de auto's naar zich toekomen.

4. Drones

Inmiddels zijn we al vrij bekend met drones. Deze op afstand bestuurbare en onbemande luchtvaartuigen staan, naast de militaire drones, vooral bekend om de prachtige beelden die ze kunnen filmen. Meestal worden ze op een afstand bestuurd, maar begin 2017 onthulde het start-upbedrijf Exyn Technologies Inc. AI-software waardoor drones automatisch kunnen vliegen. Zelfs wanneer de drone buiten GPS-bereik is, of zich in een donkere en met obstakels gevulde omgeving bevindt.

5. Robot als officieel staatsburger

Nu wordt het toch wel spannend met al deze robotgekte. Onlangs is de humanoïde robot Sophia tot officieel staatsburger van Saoedi-Arabië benoemd. Op de Future Investment Initiative Conference in Riyadh, Saoedi-Arabië, wist ze zelfs te vertellen hoe trots en blij ze was met haar burgerschap. Wie weet, misschien krijgen robots ook wel dezelfde rechten als mensen!

6. Voorspel woninginbraken

Kunstmatige intelligentie helpt de politie in Amsterdam bij het voorspellen van woninginbraken. Het zogenaamde Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) deelt door middel van een raster de stad op in vakjes van 125 bij 125 vierkante meter, en verzamelt binnen deze gebieden de inbraakinformatie. Op basis van eerdere kraken kan zo de kans op een nieuwe inbraak worden bepaald. Een soort inbraakradar dus!

Een KI-systeem dat niet-bestaande gezichten maakt

7. AI maakt nepgezichten

In onderstaande video is te zien hoe een algoritme, ontwikkeld door computerhardware-producent NVIDIA, niet-bestaande gezichten kan maken. Om deze levensechte foto's te kunnen krijgen, maakt het bedrijf gebruik van een zogeheten 'generative adversarial network' (GAN), nadat ze de computer gevuld hebben met een groot aantal foto's van beroemdheden. Voor veel bedrijven kan dit bijvoorbeeld handig zijn bij het maken van reclames, films en computerspelletjes.

8. Robots die pakketjes samenstellen

Voorheen moesten medewerkers van het e-commercebedrijf Amazon kilometers gangpaden aflopen om de juiste producten bij elkaar te vissen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer: kleine robots op wieltjes doen dit werk nu. De bots hebben sensoren zodat ze kunnen zien wanneer er iemand op het pad staat en kunnen wel 340 kilo dragen. De robots verzamelen de producten en de werknemers maken het pakket klaar.

9. Luister-, kijk- en koopactiviteit beïnvloeden

Wanneer je films en series op Netflix kijkt is het je misschien wel eens opgevallen dat je automatisch een lijst krijgt met ‘Ook geschikt voor jou’. Hetzelfde bij je schoenen op Zalando, je lievelingslied op Spotify, of je cadeautjes op Amazon. Maar wist je dat dit ook een vorm van AI is? De suggesties worden gekozen door een speciaal algoritme dat de informatie van de gebruiker vastlegt en daarvan leert, een zogenaamde deep learning-techniek.

Grote retailers spelen met deze deep learning-technieken in op de gebruiker. Deep learning is dus niet hetzelfde als de bekende cookies. Wanneer je toestemming geeft voor cookies worden persoonlijke data via een server naar de browser gestuurd, zodat deze opslaat wat je als gebruiker in het verleden gedaan hebt. Met de deep learning-technieken word je geholpen om een volgende keer keuzes te maken. Zonder dat we het doorhebben, wordt er voor ons bepaald wat we nodig hebben. Op deze manier maakt kunstmatige intelligentie ons dus nog luier.

10. Algoritmes vinden vieze kroppen sla

Voor boeren is het altijd een grote teleurstelling als je erachter komt dat de vers gegroeide kroppen sla vol zitten met ziekten en viezigheid. Maar gelukkig is daar nu ook een oplossing voor. Een samengesteld onderzoeksteam van Pennsylvania State University en de École Polytechnique Fédérale de Lausanne in Zwitserland heeft een algoritme ontwikkeld dat moet helpen bij het opsporen van ziekten in gewassen voordat ze zich verspreiden.