In een hackaton over chatbots, georganiseerd door het VPRO MediaLab, werd het concept voor het Bot or Not-spel geboren. Het spel raakt de essentie van de serie Robo sapiens, namelijk hoe mens en robot zich tot elkaar verhouden.

BotorNot is niet meer beschikbaar

VPRO MediaLab Hackathon

Het in Eindhoven gevestigde MediaLab van de VPRO organiseert regelmatig meerdaagse hackathons. In zo'n hackathon buigt een gemèleerd gezelschap van denkers, doeners en makers zich samen over de mogelijkheden die nieuwe technologieen ons als publieke omroep te bieden hebben. In slechts een paar dagen worden dan prototypes gemaakt van nieuwe concepten. In september 2016 ging het over... Bots.

De turingtest anno nu: Bot or Not

Een van die concepten richtte zich op de vraag waar op AI gebaseerde online chatbots zo slim worden dat wij ze niet meer van een mens kunnen onderscheiden. De ultieme test voor robots is natuurlijk de turingtest. Kan een robot in een gesprek zo menselijk overkomen, dat een mens niet kan raden of hij met een robot of ander praat? Maar, zo was de gedachte, wat als we de rollen omdraaien en een mens in de schoenen van een robot laten stappen? Welke beperkingen leggen mensen zichzelf dan op?

To be Bot or not to be Bot...

Bot or not? is een serieuze game die aanhaakt op het TV-programma Robo sapiens van Jelle Brandt Corstius. Jij gaat de uitdaging aan om in twee minuten te achterhalen of je met een bot praat of met een mens. Maar dat is niet het spel. Dat komt pas daarna. Jij wordt uitgedaagd om zelf in de schoenen van de chatbot te stappen en te proberen andere mensen te overtuigen dat jij een bot bent. Als je dat lukt, dan verdien je een punt voor je team, de Robo sapiens. Maar pas op, die chatbots zijn ook niet voor de... poes.